Na današnji dan

Ubijen francuski admiral Darlan – 1942.

French Head of State Philippe Petain (L) and Admiral François Darlan are pictured in Vichy, central France, in April 1942 as Darlan was appointed Commander of the French Armed Forces. AFP PHOTO / INP (Photo credit should read -/AFP/Getty Images)

U doba vlasti maršala Petainea u Vichyevskoj Francuskoj, admiral Darlan imao je de facto položaj premijera. 

Dana 24. prosinca 1942. godine ubijen je u Alžiru francuski admiral flote François Darlan. Atentat na njega izvršio je francuski državljanin Fernand Bonnier de La Chapelle, koji se protivio admiralovoj politici. Naime, admiral Darlan, uz to što je bio vrhovni zapovjednik Francuske mornarice, bio je i visokopozicionirani političar u vladi Vichyevske Francuske, koja je bila saveznica Adolfa Hitlera i Trećeg Reicha.

U doba vlasti maršala Petainea u Vichyevskoj Francuskoj, admiral Darlan imao je de facto položaj premijera. Usporedno je bio i ministar mornarice, ministar obrane i ministar vanjskih poslova, što je bila neobično velika koncentracija ministarskih portfelja u rukama jedne osobe.

Čovjek koji je ubio admirala Darlana – Fernand Bonnier de La Chapelle – bio je monarhist tj. pristalica grofa od Pariza – pretendenta na kraljevsko prijestolje Francuske. Radilo se o prilično kompleksnom slučaju vezanom uz to tko će dobiti vlast nad velikim francuskim područjima u Sjevernoj Africi. Admiral Darlan ondje je držao vlast koja je bila specifična mješavina desničarskog konzervativizma i saveza s Amerikancima i Britancima. Atentator Fernand Bonnier de La Chapelle ubio je admirala u palači u Alžiru, gdje je ovaj imao svoje sjedište, upucavši ga iz pištolja kalibra 7,65 milimetara, jednom u glavu, a jednom u prsa.


Komentari