Istina je! Kostur “Velociraptora” iz Jurskog parka upravo je prodan za 12,4 milijuna dolara

Izvor: Wion

Jedan od najstrašnijih grabežljivaca svog vremena bio je dinosaur Deinonychus, koji se proslavio pod drugim imenom kao Velociraptor, u serijalu filmova snimljenih prema knjizi Jurski park, Michaela Crichtona.

Dinosaur akrobat

Prodani fosil Deinonychusa je nazvan Hektor po velikom trojanskom junaku, i ujedno je jedan od najcjelovitijih kostura ove vrste dinosaura koji je do sada pronađen. Ovo je vrsti ime dao paleontolog John Ostrom još u 60-im godinama prošlog stoljeća. Deinonychus u prijevodu znači strašna kandža, a aludira na njegove uistinu užasne kandže na stražnjim nogama. Ovaj je dinosaur živio u razdoblju prije više od 100 milijuna godina i dio je skupine dinosaura mesoždera koja je hodala na dvije noge. Za razliku od većine drugih dinosaura pretpostavlja se da su mu prednji udovi služili prije kao ruke, dok je malo vjerojatno da ih je koristo za hodanje, pa se pretpostavlja da je prednjim udovima držao plijen, a zatim bi stojeći na jednoj nozi, sasvim akrobatski, drugom nogom tu lovinu usmrtio. U održavanju takvog smionog položaja pomagao mu je dugi rep. U čeljustima je imao između 60 i 70 zuba, pa je taj ugriz obično bio, zadnje što bi njegova žrtva osjetila ukoliko bi bila živa kada bi do ugriza došlo.

Lovci na trofeje i dobar ulov

Ovaj se fosil Deinonychusa našao u katalogu aukcijske kuće Christie’s u New Yorku s početnom cijenom između 4 i 6 milijuna američkih dolara. Vrlo brzo je prodan po cijeni od čak 12,4 milijuna dolara. Ovaj su kostur našli lovci na “trofeje” Jack i Roberta Owen, a koji su sklopili dogovor s vlasnikom jednog ranča u Montani da mogu pretraživati i kopati na njegovom posjedu, no da u slučaju pronalaska dijele dobit. Rekli bismo pametan dogovor. Iskopavanje je trajalo između 2012. i 2014. godine.


Zašto je Deinonychus postao Velociraptor?

Vjerojatno se pitate zašto je ovaj dinosaur nazvan Velociraptorom, najprije zbog teško izgovorljivog i pamtljivog grčkog imena. Priznat ćete da Velociraptor puno bolje i dramatičnije zvuči. No, u stvarnosti vrsta Velociraptora je bila veličine purana, a njegovi su ostaci do sada uglavnom nalaženi na području Mongolije. Zbog uspjeha knjige i još više serijala ova je vrsta dinosaura postala sastavni dio pop kulture pa se danas Deinonychus samo preimenovan u Velociraptora pojavljuje u brojnim animiranim filmovima, kompjuterskim igricama, kao što se komercijalizira i na razne druge načine.

Znanstvena zajednica ogorčena

Paleontolozi i brojni znanstvenici ogorčeni su ovakvim aukcijskim prodajama koje počinju s cijenama koje su nedostižne većini muzeja, osim možda onima u Saudijskoj Arabiji. Društvo za paleontologiju kralježnjaka tražilo je od ove aukcijske kuće Christie’s da ovakve prodaje ograniči samo na institucije kako bi ovi predmeti ostali javno dobro te bi se tako zasigurno omogućilo njihovo daljnje istraživanje.

Naravno, da se aukcijska kuća oglušila na ovaj zahtjev jer budimo realni živimo iskomercijaliziranom društvu gdje sve ima svoju cijenu.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari