Na današnji dan

Tko je izmislio zračne brodove – grof Zeppelin ili jedan Zagrepčanin? (1917.)

Dana osmog ožujka 1917.  umro je graditelj zračnih brodova Ferdinand von Zeppelin. On je bio bogati njemački aristokrat s titulom grofa, sin jednog ministra njemačke pokrajine Württemberg. Po zanimanju je grof Ferdinand von Zeppelin bio vojnik i dostigao je čin generala. Zanimljivo je da je bio vojni promatrač u Američkom građanskom ratu, gdje je prvi put letio balonom. Od tada ga je počelo zanimati kako napraviti balon kojim bi se moglo upravljati.

S vremenom je grof Zeppelin došao na ideju da napravi zračni brod s metalnim kućištem i pogonskim strojem. Za Hrvate je zanimljivo da je na istu ideju možda i prije Zeppelina došao David Schwarz. On je rođen u Mađarskoj, ali je s majkom došao u Županju gdje se školovao. Nakon izučenog zanata dolazi raditi u Zagreb. Postoje teorije da je grof Zeppelin upravo od Schwarza i preuzeo ideju za upravljivi zračni brod. Naime, Schwarz je prvi čovjek u svijetu koji je napravio upravljivu letjelicu lakšu od zraka, i to od u to vrijeme još rijetkog i skupog materijala – aluminija.

Schwarz je bio i prvi koji je primijenio novu leguru – duraluminij, koji je u to doba bio poznat i pod nazivom Schwarzov aluminij. U svakom slučaju, Schwarz je svoju ideju patentirao prije Zeppelina, a ovaj je od Schwarzove udovice otkupio patent, za 15.000 maraka. Zeppelin je ideju razvio do kraja i osnovao tvornicu za proizvodnju zračnih brodova. Bio je tako uspješan da se ti strojevi danas i nazivaju po njemu – cepelini.

Komentari