Tekuća povijest: Kako je stvorena “Cedevita”?

Burne 1969. godine, mediji su bili zaokupljeni ratom u Vijetnamu. Prvi je put emitiran kultni “Leteći cirkus Monthyja Pythona, “Beatles” su harali vrhovima top lista s hitom “Get Back”, a Neil Armstrong je zakoračio na površinu Mjeseca. Prvi dah su udahnuli budući sportski velikani Michael Schumacher, Steffi Graf i Robert Prosinečki, a svoj posljednji glumci Judi Garland i Boris Karloff, filozofi Karl Jaspers i Theodor Adorno, arhitekt Walter Gropius te američki general i državnik Dwight Eisenhower. Charles de Gaulle dao je ostavku na mjesto predsjednika Francuske, Samuel Beckett uzeo je Nobelovu nagradu za književnost, a monstruozna sekta Charlesa Mansona ubila je trudnu glumicu Sharon Tate i njene prijatelje. Na drugom kraju svijeta, izumitelji iz farmaceutske tvrtke PLIVA stvorili su instant napitak s devet vitamina i nazvali ga “Cedevita”. Jedan od najuspješnijih domaćih proizvoda svih vremena je rođen!

Zanimljiv je podatak da se zdravi napitak isprva prodavao isključivo u ljekarnama, u staklenoj ambalaži s mjericom za doziranje. Čitava se proizvodnja odvijala na jednome jedinom stroju, koji je godišnje izbacivao dvadeset tona “Cedevite”, dovoljno za 260.000 litara napitka. Do 1980. godine, proizvodnja će narasti na dvije tisuće tona!

Godine 1983. “Cedevita” uvodi novo plastično pakiranje smeđe boje, koje će s vremenom postati klasik hrvatskog dizajna. Proizvod ulazi u supermarkete, a prve reklame za njega počinju se prikazivati na televiziji. Deset godina kasnije, uvodi se obiteljsko pakiranje od jednog kilograma, a proizvodnja se udvostručuje. Godine 2001., kad sveznajuća “Wikipedia” prvi put dolazi na internetske stranice, “Cedevitu” preuzima sadašnji vlasnik, “Atlantic Grupa”, do tada poznatija kao distribucijska kompanija. Pored početnog okusa naranče, uvodi se čitava lepeza maštovitih aroma, a “Cedevita” postepeno ulazi u kafiće i restorane. Nedugo potom, na tržište je lansirano inovativno pakiranje pomoću kojeg se popularni napitak može pripremiti u jednom potezu i ispijati u pokretu.

Piše: Lucija Kapural


Komentari