Na današnji dan

Tko je bio prvi astronaut židovskog podrijetla u svemiru? – 1934.

Ime mu je bilo Boris Volinov i bio je sovjetski astronaut – točnije kozmonaut (tako su sovjeti nazivali svoje astronaute). 

Dana 18. prosinca 1934. godine rođen je prvi astronaut židovskog podrijetla koji je lansiran u svemir. Ime mu je bilo Boris Volinov i bio je sovjetski astronaut – točnije kozmonaut (tako su sovjeti nazivali svoje astronaute). Boris Volinov rođen je u gradu Irkutsku u Sibiru. Bio je po majci židovskog podrijetla, no to se dugo vremena nije znalo.

Volinov je bio pripreman da bude u posadi znamenitog leta Voshod 1, prvog u povijesti koji je lansiran s više od jednim astronautom. Naime, sovjeti su se trudili biti korak ispred SAD-a pa su u Voshod 1 nagurali čak tri čovjeka, premda je bio planiran za dva. Zanimljivo je da ta trojica zbog ograničenosti prostora nisu mogla nositi svemirska odijela u kabini, pa je to ujedno bio prvi let u povijesti bez svemirskih odijela. Međutim, Volinov je uoči polijetanja isključen iz posade Voshoda 1 zajedno sa svojom dvojicom kolega, a u svemir je otišla druga tročlana ekipa. Razlog njihovog isključenja bio je upravo u tome što su partijski rukovodioci saznali da je Volinov židovskog podrijetla po majci. Vjerojatno nisu željeli da prve rekorde u letovima postavlja jedan Židov.

Ipak, Volinov je na kasnijim misijama ipak poslan u svemir. Lansiran je tek sa Sojuzom 5, više od 4 godine nakon Voshoda 1. Unatoč tom odlaganju, postao je prvi Židov u svemiru. Kasnije je lansiran još jednom, u Sojuzu 21. Dva puta je nagrađen titulom Heroja Sovjetskog Saveza.


Komentari