Stravična kineska metoda mučenja: Mladice bambusa rasle su kroz tijela osuđenika, razdirući njihovo meso!

Bambuse, biljke iz tropskih i suptropskih krajeva, većina nas će povezati s pandama, dražesnim crno-bijelim zvjerčicama koje se njima hrane. Nekome će možda pasti napamet lijep i izdržljiv namještaj od bambusa, dok će sladokusac razmišljati o tome da se izdanci ove biljke u Japanu jedu pripremljeni poput šparoga. Malo tko će, međutim, ovu trajnicu povezati s patnjom i smrću. A to joj je, prema nekim izvorima, bila namjena u drevnoj Kini. Prije nego što nastavite čitati, upozorit ćemo vas da je riječ o nečemu uistinu jezivom. Nadalje, nema sigurnih dokaza da je ova metoda torture ikad korištena – spominje se u tek nekoliko zapisa nepoznatih autora. O čemu je riječ?

Dvije su stvari karakteristične za bambuse. Kao prvo, riječ je o iznimno čvrstim biljkama: njihove mladice u stanju su probiti asfalt! Drugo, rastu brzo – neke vrste čak po metar dnevno. Svjesni ovih osobina, Kinezi su ih u srednjem vijeku navodno koristili za mučenje i pogubljenje najtežih zločinaca. Evo kako je stvar, prema rijetkim dostupnim izvorima, funkcionirala! Krvnik bi izbojke živog bambusa naoštrio nožem, pretvorivši ih u mala koplja. Žrvu bi potom objesio vodoravno, s leđima okrenutim prema mladicama. Kako su ove rasle, probile bi kožu nesretnog čovjeka, rastrgale unutrašnje organe te se u konačnici probile na drugu stranu njegova tijela. Smrt je bila polagana i neopisivo bolna – neki su navodno izdahnuli tek nakon tri dana agonije!

Prema nekim povjesničarima, okrutnu metodu su od Kineza preuzeli Japanci. Navodno su je, tijekom Drugoga svjetskog rata, primjenjivali na zarobljenicima u logorima, o čemu postoji nekoliko svjedočanstava njihovih preživjelih drugova. Godine 2008. istražena je u “Razbijačima mitova”, popularnom znanstvenom showu na kanalu Discovery. Voditelji Adam Savage i Jamie Hyneman, stručnjaci za specijalne efekte, mlade bambuse su posadili ispod lutke izrađene od materijala teksturom vrlo sličnog ljudskoj koži. Nakon tri dana, nesretna lutka podsjećala je na šiš ćevap! Time je dokazano samo da je moguće usmrtiti čovjeka na ovaj način, no ne i da se to doista u prošlosti činilo.

Piše: Lucija Kapural


Komentari