Na današnji dan

Tituš Brezovački – veliki kajkavski komediograf (1757.)

Veliki komediograf i najvažniji hrvatski pisac s kraja 18. stoljeća Tituš (Tito) Brezovečki rodio se 4. siječnja 1757. godine u Zagrebu. Svoja dramska djela pisao je na kajkavskom, a pjesme i na latinskom, njemačkom te štokavsko-ijekavskom. Upravo potonje pretkazuju smjer kojim će krenuti Hrvatski narodni preporod.

Brezovački se školovao u Zagrebu i Varaždinu, a 1773. ulazi u pavlinski red u Lepoglavi. Tamo je započeo studij teologije koji je (uz filozofiju) završio u Pešti. Nakon toga predavao je u Varaždinskoj gimnaziji sve do 1786. godine kada je bio ukinut pavlinski red. Tijekom te iste godine nastalo je njegovo prvo dramsko djelo pod imenom Sveti Aleksi. Zatim djeluje kao svećenik, a zbog nesuglasica s biskupom Vrhovcem prisiljen je često mijenjati župe živeći u siromaštvu.

U svom književnom radu Tituš spada među najznačajnije predstavnike prosvjetiteljstva u Hrvatskoj.  Njegova najpoznatija djela su komedije Matijaš grabancijaš dijak i Diogeneš ili sluga dveh zgubljeneh bratov te satira Jeremijaš nad hrvatskoga orsaga zrušenjem nerekujuči gdje, pod plaštom humora, kritički piše o aktualnom društvenom i političkom životu. Uz to Brezovački upozorava na poroke svojih suvremenika, njihovu gramzljivost, sklonost kartanju i raznovrsnim drugim ispraznim zabavama. Pretpostavlja se da je dio njegova književnog opusa izgubljen ili još uvijek nepoznat.

Tituš Brezovački umro je 1805. godine u Zagrebu od posljedica upale pluća.


piše: Dražen Krajcar

Komentari