Na današnji dan

Talijanski kralj koji je naslijedio pretenzije na britansku krunu – 1751.

Karlo Emanuel IV. od Savoje bio je kralj Sardinije i vladar Pijemonta.

Dana 24. svibnja 1751. godine rođen je Karlo Emanuel IV. od Savoje, kralj Sardinije iz razdoblja Francuske revolucije i Napoleonskih ratova. Njegova je država, koju je naslijedio od oca, obuhvaćala ne samo Sardiniju, nego i velik dio kopna u sjevernoj Italiji (npr. Pijemont, koji je prethodno već stoljećima bio u posjedu savojske dinastije). Kad je Karlo Emanuel IV. 1796. godine preuzeo krunu i kraljevski naslov, prijestolnica mu je bila u Torinu.

Nakon što je francuska revolucionarna vojska zauzela Torino i velik dio sjeverne Italije, Karlo Emanuel IV. bio je prisiljen povući se na otok Sardiniju. Taj je otok, naime, ostao pošteđen francuskog osvajanja tijekom cijelog razdoblja Francuske revolucije i Napoleonskih ratova. Izgnanstvo Karla Emanuela IV. na Sardiniji ujedno je bio i prvi slučaj u povijesti da je kralj Sardinije iz savojske dinastije doista i boravio na otoku (prethodno im je uporište bilo u Torinu i okolnim krajevima na talijanskom kopnu).

Kralj Karlo Emanuel IV. ipak nije dugo ostao na Sardiniji. Trajnije se sa suprugom naselio u Rimu i Napulju, a bio je gost obitelji Colonna, kao i kardinala princa Henryja Benedicta Stuarta (posljednjeg muškog potomka britanske kraljevske dinastije Stuart). Taj je kardinal bio rođak kralja Karla Emanuela IV., a zanimljivo je da je nakon kardinalove smrti, kojom su Stuarti izumrli u muškoj liniji, upravo taj kralj naslijedio tzv. jakobitske pretenzije na prijestolje Velike Britanije. Time je Karlo Emanuel IV. teoretski mogao polagati i pravo na titulu britanskog kralja.

Karlo Emanuel IV. umro je u Rimu 1819. godine, i to u palači Colonna. U trenutku smrti bio je Karlo Emanuel IV. u 69. godini.


Komentari