Na današnji dan

Sigismund III. Vasa – vladar Švedske, Poljske i Litve te osvajač Moskve – 1632.

Sigismund III. Vasa bio je prvi i jedini čovjek u povijesti koji je uspio u svojoj osobi ujediniti švedsko i poljsko kraljevsko prijestolje, a izveo je i invaziju na Rusiju.

Sigismund III. Vasa, kralj koji je tijekom života vladao Švedskom, Poljskom i Litvom, a uspio je okupirati čak i Moskvu, umro je 30. travnja 1632. godine. Potjecao je iz švedske kraljevske dinastije Vasa, a izabrali su ga za poljskog kralja 1587. godine (Poljska je nekoć bila izborna monarhija, u kojoj je kralja birao parlament).

Sigismund III. Vasa bio je prvi i jedini čovjek u povijesti koji je uspio u svojoj osobi ujediniti švedsko i poljsko kraljevsko prijestolje. Izveo je i invaziju na Rusiju, a uspio je okupirati Moskvu 1610. godine. Sigismundov sin Vladislav III. Vasa proglašen je tada čak i vladarom u Rusiji. Ipak, nakon otprilike dvije godine Sigismundove su se snage morale povući iz ruskih zemalja.


Smrt je Sigismunda III. Vasu zatekla u Varšavi, njegovom glavnom gradu. Upravo je on prenio poljsku prijestolnicu iz Krakova u Varšavu. U trenutku smrti imao je Sigismund III. Vasa 65 godina, a interesantna činjenica je da je tijekom života bio izraziti katolik (premda je vladao i protestantskom Švedskom i pravoslavnim ruskim područjima).

Komentari