Na današnji dan

Sv. Ljudevit Montfortski – promicatelj štovanja Blažene Djevice Marije – 1716.

Promicao je molitvu krunice, a napisao je i više knjiga o tim temama (primjerice važnu Raspravu o pravoj pobožnosti prema Djevici Mariji). 

Dana 28. travnja 1716. godine umro je sv. Ljudevit Montfortski, jedan od najzaslužnijih svećenika za promicanje štovanja Blažene Djevice Marije i moljenja krunice. Sv. Ljudevit rođen je pod imenom Louis-Marie Grignion u gradiću Montfortu u francuskoj pokrajini Bretanji. Rođen je 1673. godine, u doba kad je Francuskom vladao poznati kralj Luj XIV. Za svećenika je sv. Ljudevit Montfortski zaređen 1700. godine. Pridružio se Trećem redu dominikanaca, a 1705. osnovao je Družbu Marijinih misionara (lat. Societas Mariae).

Članove te družbe danas po njemu naziva i montfortanci. Zajedno s bl. Marie-Louise Trichet osnovao je i žensku redovničku zajednicu nazvanu Kćeri Mudrosti. Ta zajednica također djeluje i danas. Sv. Ljudevit Montfortski osobito se isticao svojom marijanskom pobožnošću i štovanjem anđela čuvara. Promicao je molitvu krunice, a napisao je i više knjiga o tim temama (primjerice važnu Raspravu o pravoj pobožnosti prema Djevici Mariji). Sv. Ljudevit Montfortski umro je u dobi od samo 43 godine. 

Zanimljivo je da je sv. Ljudevita Montfortskog osobito štovao papa sv. Ivan Pavao II. Papa je svoje znamenito geslo Totus Tuus (hrv. Sav Tvoj) uzeo inspiriran naukom sv. Ljudevita Montfortskog. Sv. Ivan Pavao II. naveo je da je svečevu Raspravu o pravoj pobožnosti prema Djevici Mariji čitao kao mladi sjemeništarac i radnik mnogo puta i to s velikom duhovnom koristi. Štoviše, rekao je da je čitanje tog djela bilo odlučujuća prekretnica u njegovom životu.


Komentari