Na današnji dan

Sultan s najviše sinova i kćeri u povijesti (1727.)

Dana 22. ožujka 1727. umro je Mulaj Ismail ibn Šarif, marokanski sultan kojeg se smatra najmoćnijim vladarom Alavitske dinastije. Vladao je Marokom od 1672. do 1727. godine, što znači da se njegovo doba uvelike poklapalo s razdobljem baroka u susjednoj Europi. Poznat je kao veliki ratnik te je odigrao istaknutu ulogu u tri rata protiv Osmanskog Carstva te su pod njegovim vodstvom Marokanci otjerali Španjolce i Britance iz njihovih uporišta u priobalnim gradovima Maroka tako da su u europskim rukama ostali jedino Melilla i Ceuta.

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda sultan Mulaj Ismail ibn Šarif bio je čovjek s najvećim brojem djece u zabilježenoj povijesti. Točan broj njegovih sinova i kćeri nije poznat, no postoje izvještaji da mu se do 1704. već rodilo 1171. dijete.

Sultan Mulaj Ismail posjedovao je harem s čak 500-tinjak konkubina. U Guinnessovoj knjizi rekorda stoji i podatak da mu se do 1721. rodio 700. sin. Mulaj Ismail umro je u visokoj starosti u gradu Meknesu u Maroku. Zanimljivo je da njegova Alavitska dinastije i danas vlada Marokom, a posjeduje kraljevsku titulu.


Komentari