Na današnji dan

Prvi japanski car koji je oženio pučanku: Njegova odabranica bila je kći proizvođača brašna!

Na današnji dan, 12. studenog 1990. godine, svečano je ustoličen japanski vladar Akihito. U domovini se nikad nije spominjao po imenu, već kao Njegovo Carsko Veličanstvo (“tennō heika”). Prema eri njegove vladavine, nakon smrti bit će preimenovan u cara Heiseija. Evo nekoliko zanimljivosti o bivšem lideru najstarije monarhije na svijetu:

1. Prema tradiciji, bio je 125. japanski car, počevši od legendarnog Jimmua, koji je vladao prije otprilike 2.600 godina. Genealogija po muškoj liniji može pratiti stotinjak generacija unatrag, što je vjerojatno jedinstven slučaj među svjetskim dinastijama. Datum njegova rođenja, 23. prosinac, Japanci su slavili kao nacionalni blagdan.

2. Peto je dijete i najstariji sin cara Hirohita i carice Nagako. Princa Tsugua, kako su ga oslovljavali kao dijete, odgajali su privatni tutori, nakon čega je pohađao Plemićku školu. Studirao je politologiju na Sveučilištu u Tokiju ali nikad nije diplomirao.

3. Za razliku od svih careva prije njega, nije služio u japanskoj vojsci. Tako je, naime, odlučio njegov otac, čije se odredbe nisu propitivale.

4. Za vrijeme američke okupacije Japana, engleskom jeziku ga je podučavala čuvena autorica dječjih romana Elizabeth Gray Vining.


5. Kao 26-godišnjak, stupio je u brak s Michiko Shōdom, postavši tako prvi član japanske carske obitelji koji je oženio pučanku. Njegova odabranica, kći proizvođača brašna, prva je japanska carica koja je djecu – prinčeve Naruhita i Akishina te princezu Sayako – podizala sama.

6. Budući da mu je otac dugo živio, prijestolje je naslijedio tek u pedeset šestoj godini. Dok je Hirohito bio obožavan kao živi polubog, Akihito i Michiko smanjili su distancu između palače i narode, trudeći se živjeti kao “običan” par.

7. Car se u slobodno vrijeme bavio ihtiološkim istraživanjima, a brojni njegovi radovi objavljeni su u znanstvenim časopisima. Vrsta iz porodice Gobiidae, najvećih riba na svijetu, nazvana je Exyrias akihito njemu u čast.

8. Abdicirao je u travnju 2019., zbog narušena zdravstvenog stanja. Na prijestolju ga je naslijedio sin Naruhito. Akihito je zapamćen kao prvi japanski monarh u dva stoljeća koji je otišao s prijestolja.

Piše: Lucija Kapural

Komentari