Na današnji dan

Neobična sudbina futurističkog automobila DeLorean – 1981.

Automobil DeLorean je postao slavan po filmovima Povratak u budućnost, gdje je služio kao vremenski stroj.

Na današnji dan započela je proizvodnja poznatog sportskog automobila DeLorean DMC-12. Budući da je model DMC-12 bio jedini automobil koji je tvrtka DeLorean ikada proizvela, dovoljno je reći samo DeLorean kad se govori o tom modelu. Riječ je o vozilu koje je postalo slavno iz filmova Povratak u budućnost – gdje je služilo kao vremenski stroj. DeLorean je bio i pravi cestovni automobil, a odlikovao se nizom neobičnih osobina na koje je dobro obratiti pažnju. Kao prvo, DeLorean imao je karoseriju od nehrđajućeg čelika (engl. Stainless Steel, njem. Rostfrei). Budući da je takvu površinu vrlo teško bojiti, DeLoreani su prodavani neobojeni. Njihova sivkasta metalna boja zapravo je gola površina nehrđajućeg čelika. 

Nadalje, DeLorean je imao vrata sa specifičnim krilnim otvaranjem prema gore (tzv. gull-wing način otvaranja). U to doba to je bila prilično neobična pojava (viđena je ranije kod skupocjenih Mercedesa 300 SL iz 1950-ih).

DeLorean je bio neobičan i po tome što se proizvodio u Sjevernoj Irskoj, točnije u jednom predgrađu Belfasta pod imenom Dunmurry. Unatoč atraktivnom futurističkom izgledu, kojeg je osmislio poznati talijanski dizajner Giugiaro, DeLorean nije uspio. Nakon manje od dvije godine proizvodnje, odustalo se od čitavog projekta. Ukupno je proizvedeno oko 9.000 DeLoreana, a smatra se da ih danas u svijetu još postoji oko 6.500.


Komentari