Je li se Hitler “pucao” kokainom?

Adolf Hitler raises a defiant, clenched fist during a speech.

Je li Adolf Hitler uistinu bio čistunac kakvim se predstavljao? Koji je književnik, zbog “njurganja” protiv crkve, bačen u klade? Kakve veze ima dragi kamen granat s biblijskim likom Noom? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Nacisti su, u sklopu mitomanskog koncepta arijevskog nadčovjeka, propagirali zdrav život, pa ne čudi podatak da se Adolf Hitler (1889. – 1945.) ponosno deklarirao kao nepušač, antialkoholičar i vegetarijanac. Prema nekim povjesničarima, to ga nije spriječilo da bude – narkoman! Nedavno istraživanje sugerira da mu je osobni liječnik, Theodor Morell, davao injekcije oksikodona, metamfetamina, morfija, pa čak i kokaina. Potkraj života, führer se jako tresao – dok neki to pripisuju Parkinsonovoj bolesti, drugi spekuliraju kako se radilo o znaku ustezanja od droga, koje je u to vrijeme bilo teško nabaviti. Čini se da je uživanje u opijatima općenito bilo rašireno među istaknutim nacistina, a otprije je poznato da su njemačkim vojnicima prije odlaska na bojno polje davani metamfetamini.

2. Dragi kamen granat u davnini je bio poznat kao “kamen svjetlosti”. Naziv mu, naime, potječe od legende da je biblijski Noa pomoću njega osvjetljavao životinjama put u svoju arku!

3. Indijac Ram Singh Chauhan 2010. godine se upisao u “Guinnessovu knjigu rekorda” kao čovjek s najdužim brkovima na svijetu – ispruženi, protezali su se na četiri metra i dvadeset devet centimetara. Počeo ih je puštati 1970. godine.

4. Engleski književnik Daniel Defoe (1660. – 1731.), autor čuvena avanturističkog romana “Robinson Crusoe”, svojedobno je proveo nekoliko dana u kladama, instrumentu za mušenje koji onemogućuje kretanje, zbog svoga traktata protiv engleske crkve.


5. U fantasy filmu “Harry Potter i Odaja tajni”, uspješnici redatelja Chrisa Columbusa iz 2002., Shirley Henderson je portretirala plačljivu tinejdžericu Myrtle. Glumica je tada imala – trideset sedam godina!

6. Pitaja, voće koje raste u Južnoj Americi, od davnina je među pukom poznato kao “zmajev dah”. Ne bez razloga – riječ je o moćnom afrodizijaku, što su potvrdila i novija znanstvena istraživanja.

7. Karnevalska sezona najčešće počinje u utorak, dan prije Čiste srijede (Pepelnice), nakon čega slijedi četrdeset dana korizme. Još od srednjeg vijeka, u Crkvi se ustalilo pravilo da svećenici na taj dan poste. Otuda je i došao naziv “mesopust”, koji je slobodan prijevod talijanske riječi “carnivale”, što znači – “zbogom mesu”!

8. Benjamin Franklin (1706. – 1790.), jedan od sastavljača Deklaracije o nezavisnosti, svijet je zadužio brojnim značajnim i manje značajnim izumima. Između ostalog, “otac utemeljitelj” patentirao je  uređaj za tjeranje muha. Riječ je o stolici na kojoj se nalazi pedala: kad je čovjek stisne, pokreće neku vrstu lepeze koja rastjeruje ove dosadne kukce.

Piše: Lucija Kapural

Komentari