Na današnji dan

Rođen Hitlerov otac Alois Schicklgruber (1837.)

Dana 7. lipnja 1837. rođen je Hitlerov otac Alois, po zanimanju carinik. Zanimljivo je da Aloisu rođeno prezime nije bilo Hitler, nego Schicklgruber. Naime, majka djeteta bila je neudana i nosila je djevojačko prezime Schicklgruber, pa je i njenom sinu dodijeljeno isto prezime. Hitlerov je otac, dakle, bio nezakonito dijete, rođeno izvan braka.

Tek kad je Aloisu bilo pet godina, udala se njegova majka za Johanna Georga Hiedlera, koji se i doselio u kuću k njoj i k djetetu. Alois je time dobio poočima, ali je i dalje nosio prezime Schicklgruber. Ipak, u 40. godini života odlučio je Alois promijeniti prezime u Hiedler, na osnovu tvrdnje da mu je poočim bio zapravo i biološki otac. Promjena je odobrena, a već sljedeće godine (1877.) oblik Hiedler izmijenjen je u Hitler. Zanimljivo je da su Aloisu i majka i poočim već odavno bili mrtvi kad je zatražio tu promjenu. Prezime Hitler nastalo je, dakle, samo oko 12 godina prije nego što se Aloisu rodio sin – Adolf Hitler.

Pogledajmo pobliže gdje je točno rođen Hitlerov otac. Radilo se o malom zaseoku imena Strones u Austriji. Strones nije imao čak ni župnu crkvu, pa je Hitlerov otac kršten u obližnjem većem selu imena Döllersheim. Riječ je o kraju u Austriji koji se naziva Waldviertel (hrv. Šumska četvrt). To je bilo šumom bogato područje između rijeke Dunav i češke granice. Danas je područje oko nekadašnjeg Döllersheima pusto, i to zato što je za vrijeme nacističke Njemačke taj kraj pretvoren u svojevrsni vojni poligon. Dakako, to je izazvalo nagađanja da je Hitler time htio uništiti materijalne ostatke koji su svjedočili o njegovom podrijetlu.

Komentari