“Rimske” katakombe u washingtonskom podzemlju

Spomen uskih podzemnih hodnika koji se, slabo osvijetljeni, protežu između zidova ispunjenih grobnim nišama gotovo svakog će čitatelja asocirati na katakombe u Rimu ili nekom od drugih mjesta Staroga svijeta poznatih po takvom načinu ukapanja. Međutim, unatoč odgovarajućem opisu, u ovom slučaju nije riječ o tim krajevima – katakombe kojima se bavi ovaj tekst smještene su ispod američkoga glavnog grada.

Služeći na vrhuncu svojeg djelovanja kao mjesto uvježbavanja mladih redovnika za službu u franjevačkoj Kustodiji Svete zemlje, washingtonski Samostan Svete zemlje početkom 20. stoljeća odlučio se za neuobičajen korak. Naime, pod vodstvom talijanskog arhitekta Aristidesa Leonorija ispod crkvenog prostora izrađene su katakombe nalik rimskima. Takav dojam posebno dočaravaju rekreacije najpoznatijih fresaka ranokršćanske umjetnosti pronađenih u podzemnim okupljalištima prvih rimskih kršćana. Osim svoje namjene za korištenje prilikom božićnih slavlja i upoznavanje odabranih franjevaca s nekima od kršćanskih svetih mjesta za koja će brinuti nakon svog slanja preko Atlantika, cilj gradnje ovog prostora bio je i omogućiti doživljaj europskih i bliskoistočnih svetišta onima koji si hodočašćenje na njihova stvarna mjesta nisu mogli priuštiti. Protežući se i ispod i iznad površine, ovakvo kombiniranje dovelo je do rekreacije mnoštva najpoznatijih svetišta, oltara i špilja ukazanja Staroga svijeta, uključujući pećinu Kristovog rođenja sa srebrnim zvijezdom i jeruzalemski Kristov grob.

Valja, dakako, napomenuti da su ove katakombe, za razliku od originala isklesanih u mekim stijenama, ipak bile izlivene od armiranog betona, dok su napravljeni grobovi prazni. Uz dvije iznimke. Prvu čine iz rimskih Katakombi svetog Kalista 1929. godine dopremljeni posmrtni ostatci relativno nepoznatog dječaka-mučenika Inocenta, smješteni podno podzemnog oltara. Pored njega, na prostoru katakombi nalaze se i relikvije svetog Benigna, rimskog vojnika kojemu je tijekom Neronovih progona zbog kršćanske vjere odrubljena glava, koja se i danas čuva u Rimu. Pored vjerske uloge, katakombe u Washingtonu danas služe i kao manje poznata turistička atrakcija.

Autor: Saša Vuković


Komentari