Na današnji dan

René Panhard – rani konstruktor automobila – 1841.

Od 1913. do 1920. godine modeli Panhard et Levassor služili su kao predsjednički automobili u Francuskoj.

Dana 16. svibnja 1841. godine rođen je René Panhard, francuski inženjer, poduzetnik i rani konstruktor automobila. S Émileom Levassorom osnovao je 1880-ih godina automobilsku kompaniju Panhard et Levassor. Njihovi prvi automobili još su sličili kočijama bez konja, a rabili su Daimlerove benzinske motore s unutarnjim izgaranjem.

Logotip tvrtke Panhard et Levassor sastojao se od isprepletenih slova P i L. Njihovi su automobili nastupili na utrci Paris-Rouen iz 1894. godine, koju se smatra prvim automobilskim natjecanjem u povijesti. Na toj su se utrci natjecali Émile Levassor i Panhardov sin Hippolyte. Automobili marke Panhard et Levassor postizali su rekorde i osvajali rana natjecanja, tako da su stvorili jednu od najpoznatijih automobilskih marki s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće.

Od 1913. do 1920. godine modeli Panhard et Levassor služili su kao predsjednički automobili u Francuskoj. Postali su dominantni u luksuznom segmentu vozila, no 1960-ih godina prestali su proizvoditi putnička vozila. René Panhard preminuo je još 1908. godine, kad mu je tvrtka bila na vrhuncu uspjeha. Za svoja je postignuća dobio odlikovanje Legije časti, a dugi je niz godina bio i gradonačelnik Thiaisa, grada u blizini Pariza.


Komentari