Na današnji dan

General George Patton IV – sin slavnog oca koji je krenuo njegovim stopama – 2004.

George Patton IV postao je zapovjednik američke Druge oklopne divizije, iste jedinice kojom je zapovijedao i njegov otac u sjevernoj Africi tijekom Drugog svjetskog rata. Bio je to prvi put u američkoj povijesti da su otac i sin zapovijedali istom divizijom.

Dana 27. lipnja 2004. godine umro je američki general George Patton IV., sin poznatog generala Georgea Pattona iz Drugog svjetskog rata. Radilo se o obitelji s dugom vojnom tradicijom. Naime, već je predak spomenutih dvaju generala Pattona, koji se također zvao George Patton, bio pukovnik u vojsci Konfederacije (Juga) tijekom Građanskog rata. Otac Georgea Pattona IV trebao bi teoretski nositi ime Geroge Patton III, no tijekom života nije koristio taj redni broj iza svog imena.

George Patton IV. dosegao je tijekom vojne karijere čin generala bojnika tj. generala s dvije zvjezdice. Njegov otac, zapovjednik iz Drugog svjetskog rata, imao je viši čin, s čak četiri generalske zvjezdice. Ubrzo nakon pobjede u Drugom svjetskom ratu taj je general poginuo pri jednoj prometnoj nesreći u okupiranoj Njemačkoj. Njegov sin George Patton IV. imao je tada samo 21 godinu.

Sljedeće godine nakon očeve pogibije – 1946. – diplomirao je George Patton IV na slavnom West Pointu. Sudjelovao je pri američkim akcijama tijekom Berlinskog zračnog mosta, a zatim i u Korejskom ratu, gdje je odlikovan. Tijekom rata u Vijetnamu unaprijeđen je u pukovnika, a ponovno je i odlikovan.

Godine 1970. dobio je George Patton IV čin brigadnog generala. Postao je zapovjednik američke Druge oklopne divizije, iste jedinice kojom je zapovijedao i njegov otac u sjevernoj Africi tijekom Drugog svjetskog rata. Bio je to prvi put u američkoj povijesti da su otac i sin zapovijedali istom divizijom (kasnije je to uspjelo i obitelji Abrams). 

Dok je bio stacioniran u Njemačkoj upoznao je George Patton IV. njemačkog političara Manfreda Rommela, sina znamenitog njemačkog feldmaršala iz Drugog svjetskog rata. Njih dvojica postali su navodno prijateljima, a njihova zajednička druženja osobito su bila zanimljiva medijima. Manfred Rommel vršio je funkciju gradonačelnika Stuttgarta tijekom više od 20 godina. Neobična je i činjenica da su George Patton IV. i Manfred Rommel imali rođendan na isti dan (24. prosinca).

Nakon umirovljenja posvetio se George Patton IV. svom zemljoposjedu sjeverno od grada Bostona. Na njemu je polja navodno nazvao po vojnicima koji su poginuli pod njegovim zapovjedništvom u Vijetnamu. Umro je u dobi od 80 godina, a iza sebe je ostavio suprugu i petero djece. Zanimljivo je da je njegova kći Margaret Georgina Patton postala katolička časna sestra benediktinka.

Komentari