Na današnji dan

Ratni poraz koji je najviše šokirao Winstona Churchilla (1941.)

Golemi britanski ratni brodovi HMS Prince of Wales i HMS Repulse potopljeni su kod Malaje 10. prosinca 1941. godine. Dogodilo se to u početnim danima Drugog svjetskog rata na azijskom bojištu (napad na Pearl Harbour izveden je samo nekoliko dana ranije). Radilo se o tome da su Japanci izveli gotovo istovremeno napad na Pearl Harbour kao i na britanske posjede u jugoistočnoj Aziji (Malaju) želeći time maksimizirati faktor iznenađenja.

HMS Prince of Wales i HMS Repulse bili su najveći britanski ratni brodovi na cijelom azijskom području, uključujući Indijski ocean i Tihi ocean. Britanskom premijeru Winstonu Churchillu, prema njegovim vlastitim riječima, bila je vijest o potapanju tih dvaju brodova najveći izravni šok koji je doživio tijekom rata. HMS Prince of Wales pripadao je najmodernijoj i najvećoj klasi bojnih brodova kojom je Velika Britanija u tom trenutku raspolagala (klasa George V). Bio je praktički potpuno nov (dovršen je u proljeće te iste godine), a dužina mu je iznosila 227 metara (istisnina oko 43.000 tona). Raspolagao je s deset topova kalibra 360 milimetara te s pogonskim strojem s oko 110.000 konjskih snaga. HMS Repulse bio je istisninom manji i znatno stariji (veteran iz Prvog svjetskog rata), ali je raspolagao topovima još većeg kalibra  (381 milimetar).

Brodove HMS Prince of Wales i HMS Repulse potopili su japanski bombarderi koji su poletjeli s kopna jugoistočne Azije, većinom iz Sajgona u današnjem Vijetnamu. Potapanje je izvedeno na otvorenom moru, više od 100 kilometara od obale Malajskog poluotoka. Na brodu HMS Prince of Wales bilo je u trenutku japanskog udara oko 1.500 ljudi, a na HMS Repulseu oko 1.200. Od tih otprilike 2.700 ljudi poginulo je 840, a ostale su uspjeli spasiti prateći britanski razarači. S brodom HMS Prince of Wales u smrt je otišao i britanski admiral sir Tom Phillips, kojem je to bio admiralski brod, a također i kapetan John Leach, brodski zapovjednik. Admiral sir Tom Phillips ujedno je bio i saveznički časnik s najvišim činom koji je tijekom Drugog svjetskog rata poginuo u bitki.


Komentari