Na današnji dan

Kublaj-kan postao vrhovnim vladarom Mongolskog Carstva – 1260.

Tijekom vladavine Kublaj-kana Kinu je posjetio znameniti Marko Polo.

Kublaj-kan zavladao je nad mongolskom državom kao veliki kan tj. kagan 5. svibnja 1260. godine. Bio je unuk moćnog Džingis-kana, a na čelo mongolske države došao je nakon smrti velikog kana Möngkea, svog brata. U to se vrijeme mongolska vlast protezala od Europe do Tihog oceana, no povezanost raznih krajeva pod vlašću Mongola bila je razmjerno mala.

Kublaj-kan imao je titulu kagana (kana kanova) tj. nominalnog vrhovnog vladara svih Mongola, no u praksi je njegova vlast efikasna bila u Kini tj. istočnom dijelu mongolske države. Kublaj-kan teoretski je vladao nad teritorijem od 23.500.000 četvornih kilometara, no imao je niz konkurenata u zapadnim dijelovima države. Iz kineske je perspektive Kublaj-kan bio osnivač carske dinastije Yuan, koja je zatim vladala Kinom do 1368. godine. U trenutku izbora za kagana Mongolskog Carstva imao je Kublaj-kan 44 godine, a poživio je zatim još 34 godine tj. sve do 1294. godine. Preminuo je na području današnjeg Pekinga.

Tijekom vladavine Kublaj-kana Kinu je posjetio znameniti Marko Polo, koji je velikog kana navodno i osobno upoznao. O veličanstvenim razmjerima Kublaj-kanove države i prijestolnice izvijestio je Marko Polo kasnije Europljane, premda je upitno koliko je njegov opis bio dobiven iz prve ruke tj. izravnim svjedočenjem.


Komentari