Na današnji dan

Prvi službeni posjet jednog britanskog vladara Vatikanu – 1980.

Prilikom prijema kod pape, kraljica Elizabeta II. je nosila crnu odjeću, u skladu s vatikanskim protokolom.

Dana 17. listopada 1980. godine kraljica Elizabeta II. posjetila papu Ivana Pavla II. u Vatikanu. Radilo se o povijesnom događaju jer je to bio prvi put da je jedan vladajući britanski monarh službeno posjetio Vatikan. Napomenimo – engleski, a zatim i britanski kraljevi često su bili u zategnutim odnosima s papom, još od raskida kralja Henrika VIII. s Katoličkom crkvom. Ipak, s vremenom su se odnosi poboljšali i u novije je vrijeme katolička vjera ojačala u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Potrebno je istaknuti da navedeni posjet nije bio ujedno i prvi Elizabetin posjet Vatikanu. Naime, ona se već bila susrela s čak dvojicom prethodnih papa – Piom XII. (još kad je bila princeza, a ne kraljica) te Ivanom XXIII. (u privatnom, a ne službenom posjetu).

Prilikom prijema kod pape, kraljica Elizabeta II. je nosila crnu odjeću, u skladu s vatikanskim protokolom. Zanimljivo je da je kraljica tom prilikom nosila i tijaru. S njom je kod pape bio i njen suprug – princ Philip (vojvoda od Edinburgha). Papu Ivana Pavla II. kraljica Elizabeta II. posjetila je još jednom – 2000. godine.


Komentari