Na današnji dan

Prvi posjet Franje Josipa Zagrebu (1852.)

Car i kralj Franjo Josip I. prvi je put posjetio Zagreb 2. listopada 1852. godine.Bilo je to doba kada je u Habsburškoj Monarhiji uveden centralistički apsolutizam pa je vladar krenuo na put po državi da stekne široku društvenu potporu i simpatije naroda svom režimu.

Do Zagreba je došao kočijom preko Varaždina, a cijelim putem bili su podignuti slavoluci okićeni carskim i hrvatskim zastavama. Putem ga je pozdravljao mnogobrojni narod diveći se mladom caru uz burno klicanje. Pred Zagrebom je izašao iz kočije i na konju ujahao u grad. U današnjem Maksimiru dočekali su ga ban Josip Jelačić i generalitet s plemstvom.

Franjo Josip prošao je ispod tri trijumfalna slavoluka sagrađena njemu u čast na putu do gradske vijećnice. Kod vijećnice ga je dočekao Janko Kamauf – prvi gradonačelnik ujedinjenog grada Zagreba (ranije su postojali odvojeni Gradec i Kaptol), a zatim je odjahao do Kaptola gdje ga je pozdravilo svečenstvo na čelu s nadbiskupom Haulikom koji je odslužio svečani Te deum. Franjo Josip zatim je na glavnom zagrebačkom trgu obavio smotru vojske. Navečer je posjetio kazalište na Gornjem gradu gdje je pozdravljen himnom na narodnom jeziku te odgledao Bellinijevu operu Lucrezia BorgiaSljedećih dana obavio je audijencije, a 4. listopada proslavio je i svoj imendan. Car je u Zagrebu razgledao i javne zgrade: Akademiju, Bansku vladu, vojarne, vojnu bolnicu i Narodni muzej.

Nakon boravka u Zagrebu Franjo Josip zaputio se u Karlovac i Rijeku.

Piše: Dražen Krajcar


Komentari