Mučno smaknuće: Nesretnoj ženi, kasnijoj svetici, slomljena kičma u mučenju pritiskanjem tijela! 

Screenshot: Gunpowder episode 1

Jedna od gorih metoda mučenja koje je osmislio ljudski rod zasnivala se na pritiskanju tijela velikim teretom. Ovo je stravično mučenje trebalo potaknuti žrtvu da se izjasni po pitanju svoje krivice, a kada bi se izjasnila išla bi na sud. Velik broj ljudi se odbijao izjasniti u tom smislu jer bi na taj način svojim nasljednicima uspjevali osigurati nasljeđivanje imovine, u protivnom bi im se sva imovina oduzimala i prenosila u vlasništvo kraljevske obitelji. Rekli bi, sasvim zgodno za kraljevsku obitelj. Danas ćemo vam predočiti jedan poznati slučaj iz druge polovice 16. stoljeća, a koji pokazuje svu brutalnost ove metode.

Napuštanje protestantizma opasno po život

Ova metoda prvi puta ja zabilježena u 13. stoljeće u Englesku, a nastavila se primjenjivati sve do 1772. kada je konačno ukinuta. Jedna od poznatijih žrtava ove metode mučenja bila je Margaret Clitherow koja je pružala utočište rimokatoličkim svećenicima u vrijeme kada je to bilo izuzetno opasno. Godine 1574. pridružila se Rimokatoličkoj Crkvi i odbacila protestantizam, nakon čega je njen dom postao jedno od najvažnijih skrovišta za svećenike na sjeveru Engleske. Nakon što je pronađeno mjesto gdje je skrivala svećenike, pozvana je pred sud na kojem se odbila izjasniti o svojoj  krivnji jer bi u slučaju suđenja ostavila svoju obitelj bez imovine. Ovom je mučenju izložena u svojoj četvrtoj trudnoći dana 25. ožujka 1586. godine.

Skidanje do gola i mučenje

Nakon što je dovedena na most, prvo je ponižena skidanjem do gola, a zatim je vezana užadima. Potom su na nju položene vrata njenog doma, koje su potom opterećena kamenjem i stjenjem. Na nju je ukupno stavljena težina veća od 360 kilograma. Gradski dužnosnici koji su trebali izvršiti smaknuće platili su četvorici prosjaka, kako bi se izvukli iz ove strašne dužnosti. Tijekom ovog pritiskanja Margaretinog tijela, pukla joj je kičma, a rebra su joj izbila van. Margaret je umrla u roku od petnaest minuta.


Danas nazvana biserom od Yorka

No, unatoč tome njeno je tijelo još šest sati ostalo opterećno teškim teretom. Papa Pio XI. je Margaret proglasio blaženom  1929., a Pavao VI. ju je kanonizirao 1970. godine. Danas Margaret nazivaju biserom Yorka, a navodno se njezina ruka čuva kao relikvija u samostanu Bar u Yorku. Stignete li do Yorka možete posjetiti i Margaretinu kuću, koja je još uvijek tamo, prepoznat ćete ju u turističkom dijelu grada, kao staru gradsku mesnicu jer je Margaretin muž bio mesar, fotografirajte kuću i druge znamenitosti vezane uz Margaret i obavijestite nas o tome.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari