Na današnji dan

Prva utrka Formule 1 – 1950.

Peto startno mjesto osigurao je tajlandski princ Bira.

Prva utrka za svjetsko prvenstvo u Formuli 1 vožena je 13. svibnja 1950. godine. Dogodilo se to na britanskoj stazi u Silverstoneu, stotinjak kilometara sjeverozapadno od Londona. Među publikom je bio osobno i tadašnji britanski kralj George VI. (otac današnje kraljice Elizabete II.), njegova supruga kraljica Elizabeta i princeza Margaret. Nastupio je ukupno 21 vozač.

Prvo startno mjesto osigurao si je Giuseppe Farina u Alfa Romeu (nećak slavnog Pinin Farine koji je osnovao dizajnersku tvrtku Pininfarina). Treći je na startu bio slavni Juan Manuel Fangio, vjerojatno najbolji vozač Formule 1 svih vremena. Interesantno je da je peto startno mjesto osigurao tajlandski princ Bira (unuk tajlandskog kralja po kojem je snimljen film Ana i kralj).

U utrci je nakon 70 odvoženih krugova pobijedio Giuseppe Farina (te je godine on postao i prvi svjetski prvak u povijesti Formule 1). Sva tri prva mjesta zauzeli su vozači Alfe Romeo. Vozili su bolid Alfa Romeo 158, poznat i pod nazivom Alfetta. To je do danas ostao jedan od najuspješnijih bolida u čitavoj povijesti Formule 1. Imao je redni osmerocilindrični motor od samo 1.479 kubika, no uz pomoć turbo-punjača ostvarivao je 350 konjskih snaga. Fangio je ispao iz utrke zbog curenja ulja, a tajlandski je princ morao odustati jer mu je nestalo goriva.


Komentari