Važno otkriće grobnice visokog dužnosnika Ramzesa II. u Sakari

Fotografija: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities/Zenger

Krajem listopada 2021. godine u Sakari je otkrivana tri tisuće dvjesto godina stara grobnica visokog dužnosnika faraona Ramzesa II. Ramzes II. je pripadao XIX. vladarskoj dinastiji, a svoju je dužnost obavljao tijekom većeg dijela 13. stoljeća prije Krista. U tom je razdoblju utjecao na razvoj egipatske arhitekture te se s pravom danas smatra jednim od najvećih vladara graditeljskih freakova. Ovaj je faraon poznat i kao jedan od najplodnijih u smislu da je iza sebe ostavio čitavu povorku djece.

Bogata grobnica nadzornika riznice

Arheolozi su ovom prigodom iskopali grobnicu Ptah-M-Viaha, nadzornika riznice faraona Ramzesa II., a koji je imao i brojne funkcije. Zabilježeno je da je djelovao i kao kraljevski pisar i nadzornik stoke, a kažu i da je bio zadužen i za prinošenje žrtava božanstvima u hramu Ramzesa II. u Tebi.

Kao i većina grobnica iz razdoblja Ramesida ona se sastoji od velikog ulaza ukrašenog prizorima iz života stanara s dvije unutarnje prostorije. Prva je prostorija gotovo ogoljena, a druga je ukrašena sa stupovima koji su okruživali tijelo pokojnika. U pitanju su Ozirisovi stupovi koji su trebali povezati zemlju i nebu, svijet živih i mrtvih. U grobnici su pronađene brojne zidne slike od kojih je najbolje sačuvana ona koja prikazuje životinje na putu za ritualno klanje (vidljive na fotografiji koju donosimo) , a što se povezuje s Ptahovom funkcijom nadzornika stoke i osobom zaduženom za prinošenje žrtava.

Ptah je obavljao svoju funkciju rizničara, stoljećima prije izuma kovanog novca, a jasno je da je uglavnom baratao malo težim izračunima, kako bi se realizirala trgovina na tako visokoj razni, a ujedno i napravio procjenu stanja u faraonovoj “blagajni” pri čemu je vjerojatno morao biti i dobar knjigovođa kako bi sve ‘štimalo’. Prema do sada poznatim podacima u grobnici nisu nađena ljudska tijela, no istraživanje se nastavlja pa ćemo vidjeti što će do kraja ono donijeti.


U izvješću arheološkog tima sa Sveučilišta u Kairu se navodi da su na području nekropole nađene i grobnice drugih visokih dužnosnika Novog Kraljevstva, poput grobnice vojnog zapovjednika Horemheba, a upravo tako značajno mjesto pronalaska dodatno čini ovu grobnicu posebnom.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari