Na današnji dan

Princ ubio saudijskog kralja za vrijeme audijencije – 1975.

Pravi motiv princa Faisala da ubije svog polustrica-kralja ostao je do danas misterij. Postoji mnoštvo teorija. Prema jednoj, sve je to organizirala CIA.

Neobičan atentat na vladajućeg kralja dogodio se u Saudijskoj Arabiji 25. ožujka 1975. godine. Naime, kralja Faisala ubio je nitko drugi do njegov mlađi nećak istog imena – Faisal. Taj mladi princ Faisal bio je sin kraljevog polubrata, a ne tako davno bio se vratio iz SAD-a u Saudijsku Arabiju. Došao je na audijenciju k svom polustricu – kralju Faisalu – u saudijsku prijestolnicu Rijad. U dvorani u kojoj je kralj primao goste, princ Faisal pridružio se jednoj kuvajtskoj delegaciji. Kad je došao pred kralja, ovaj ga je prepoznao i prignuo se k njemu da ga srdačno pozdravi po saudijskom običaju. U tom trenutku princ je izvadio pištolj i tri puta pucao. Prvi metak pogodio je kralja u bradu, a drugi u uho. Treći je metak promašio, a princ je zatim bacio pištolj. Stražari su ga ubrzo svladali. Kralj Faisal umro je istog dana u bolnici, nakon što su liječnici neuspješno pokušavali održati ga na životu. Princu je suđeno i javno je smaknut manje od tri mjeseca nakon atentata.

Pravi motiv princa Faisala da ubije svog polustrica ostao je do danas misterij. Postoji mnoštvo teorija. Prema jednoj, sve je to organizirala CIA (princ Faisal školovao se u SAD-u) ili neka druga zapadna agencija da ukloni nepodobnog kralja. Prema drugoj teoriji, princ je bio ovisnik o drogama (u Americi je doista uživao droge). Prema trećoj, princ je bio mentalno poremećen, ili se želio osvetiti kralju zbog smrti svog brata. U SAD-u je princ bio u vezi s djevojkom imena Christine Surma. Ona je prinčev potez kasnije tumačila time da je on pokušavao ostvariti mir Saudijske Arabije s Izraelom, pa da je stoga ubio kralja pod čijom se vlasti to nije moglo ostvariti.

Da stvar bude još složenija, pri povratku iz SAD-a u Saudijsku Arabiju, princ je bio i u Istočnoj Njemačkoj (iz nepoznatih razloga) i u Bejrutu (gdje je bio na psihijatrijskom liječenju). Dakle, postoji mnogo mogućnosti za tumačenje prinčevih motiva.


Komentari