Na današnji dan

Potkralj Indije vladao većim dijelom stanovnika svijeta – 1952.

Na današnji dan 1952. godine umro je Victor Hope, markiz od Linlithgowa, britanski kolonijalni dužnosnik koji je bio na mjestu potkralja Indije duže nego ijedan drugi čovjek.

Potjecao je iz ugledne škotske aristokratske obitelji. Dapače, njegov otac bio je prvi generalni guverner cijele Australije (prije njega britanski su posjedi na australskom kontinentu bili razlomljeni u više zasebnih kolonija, slično kao i nekoć u Sjevernoj Americi). Kao generalnog guvernera Australije markizovog se oca uvjetno također može nazvati potkraljem, premda ta titula nije službeno bila korištena u Australiji (za razliku od Indije gdje jest).

Victor Hope rođen je u Škotskoj 1887. godine. Zanimljivo je da je Victoru Hopeu na krštenju bila kuma britanska kraljica Viktorija, što mnogo govori o visokom statusu njegove obitelji. U Prvom svjetskom ratu bio je Victor Hope časnik, a nakon rata počeo se baviti politikom.

Godine 1936. imenovan je Victor Hope potkraljem Indije. Radilo se o položaju na čelu britanske kolonijalne uprave na indijskom potkontinentu, ne samo na području današnje države Indije, već i Pakistana, Bangladeša i Burme (Mjanmara). Osobito je zanimljivo da je on kao potkralj tijekom kasnih 1930-ih i ranih 1940-ih godina zapravo upravljao većim dijelom svjetskog stanovništva nego ijedan drugi upravitelj. Naime, od Indije je više stanovnika imala jedino Kina, a ona je u tom razdoblju bila razlomljena japanskom okupacijom, kao i borbom između nacionalista i komunista. Indija je u doba potkraljevanja Victora Hopea imala gotovo 390,000,000 stanovnika. To je bilo gotovo tri puta više od tadašnjeg SAD-a i oko dva puta više od tadašnjeg Staljinovog SSSR-a.

Na mjestu potkralja ostao je Victor Hope više od sedam godina, najduže u povijesti. Otišao je u mirovinu 1943. godine, usred Drugog svjetskog rata, kad ga je zamijenio feldmaršal Archibald Wavell (pretposljednji britanski potkralj). Victor Hope umro je na današnji dan 1952. godine, u 65. godini života u rodnoj Škotskoj.


Komentari