Na današnji dan

Početak operacije Fall Rot (1940.)

Dana 5. lipnja 1940. počela je njemačka operacija Fall Rot, kojoj je cilj bila vojna okupacija Francuske u Drugom svjetskom ratu. Početak te operacije ovisio je o uspjehu prethodne operacije – Fall Gelb – koja se sastojala od okupacije Belgije, Nizozemske i Luksemburga. Budući da je Fall Gelb uspješno izvršen, moglo je započeti izvršavanje operacije Fall Rot kao logičnog nastavka.

U trenutku početka operacije Fall Rot raspolagao je Treći Reich na području sjeverne Francuske s čak tri grupe armija. Grupom armija A zapovijedao je general Gerd von Rundstedt, Grupom armija B general Fedor von Bock, a Grupom armija C general Wilhelm von Leeb. Sva trojica su nakon uspješnog završetka tih operacija unaprijeđena u feldmaršale.

Snažnu njemačku udarnu snagu predstavljale su oklopne (njem. Panzer) trupe koje su pri napadu na Francusku predvodili generali Guderian, Hoth, von Kleist i Rommel. Oklopne su trupe bile toliko prodorne da su neki tenkovi generala von Kleista došli sve do Pireneja. Budući da su Francuzi već 22. lipnja potpisali primirje, većina njemačkih trupa nije ni morala napredovati kroz cijelu zemlju.

Komentari