Na današnji dan

Pavo Urban poginuo snimajući bombardiranje Straduna (1991.)

Šestog prosinca 1991. godine izveden je najžešći napad na Dubrovniktijekom Domovinskog rata, a na meti agresora posebno je bila stara gradska jezgra.Napad je otpočeo u 5 sati i 50 minuta iz tri smjera s oko 120 vojnika podijeljenih u pješačke skupine. Potporu snagama u napadu pružala su četiri tenka, minobacačke bitnice te topovnjače jugo-mornarice. Razaranja su bila strahovita, a požari su se širili gradom. Samo toga dana na povijesnu jezgru, spomenik kulture pod zaštitom UNESCO-a, palo je više od 600 granata različitih kalibara, tako da nijedno zdanje nije ostalo neoštećeno.

Na Stradunu, ispred gradskog zvonika, poginuo je od granate 22-godišnji fotoreporter Pavo Urban, suradnik Dubrovačkog vjesnika i Slobodne Dalmacije. Svoje posljednje fotografije snimio je sa samog mjesta pogibije.Sa samog mjesta pogibije nastala je i njegova posljednja fotografija kasnije nazvana Kamena prašina nad Gradom.

Ukupna tragična bilanca napada je 19 poginulih, i 60 lakše ili teško ranjenih. Izgorjelo je devet zgrada, a mnoge su teže ili lakše oštećene. Srušen je i križ na Srđu.

Piše: Dražen Krajcar


Komentari