Muzej na otvorenom: Bremenita povijest sredozemnog otoka

Zovu ga otokom ljubavi što je, s obzirom na njegovu podijeljenost, pomalo ironično. Poznat po čistom moru, najvećem broju sunčanih dana u Europi i bremenitoj povijesti, Cipar se doima poput mjesta na kojem je vrijeme stalo. Evo nekoliko zanimljivosti o najvećem otoku u istočnom Sredozemlju:

1. Mitsko je rodno mjesto boginje ljubavi i ljepote Afrodite. Prema najpoznatijoj priči, stvorena je iz morske pjene koju je oplodio bog neba Uran. Afroditin kult bio je razvijen na Cipru tijekom čitava starog vijeka. Marko Antonije otok je poklonio voljenoj Kleopatri, a današnji parovi odabiru ga kao idealnu destinaciju za medeni mjesec.

2. Nekoliko je teorija o podrijetlu imena otoka. Prema jednoj, Cipar je nazvan po grčkoj riječi za čempres (kypárissos); prema drugoj, dolazi od grčke riječi za kanu (kýpros). Latinska fraza aes Cyprium (“metal s Cipra”), odnosi se pak na bakar. Naime, u antičko doba Cipar je bio poznat kao jedno od najvećih nalazišta ovog metala na Sredozemlju. Tako je latinsko ime kemijskog elementa bakra (Cuprum) nastalo po nepravilnom čitanju naziva otoka.

3. Zbog položaja na raskrižju Europe, Azije i Afrike, otok je često mijenjao gospodare. Nijedna veća sila na Mediteranu nije ga mogla promašiti, pa su vlast nad njim izmjenjivali Feničani, Grci, Egipćani, Perzijanci, Bizantinci, Arapi, Britanci, Francuzi, Mlečani, Osmanlije pa opet Britanci. Republika Cipar stekla je neovisnost od Velike Britanije 1960. Od turske invazije 1974. zemlja je podijeljena na veći, međunarodno priznati južni dio nastanjen uglavnom Grcima i manji sjeverni dio – samoproglašenu Tursku Republiku Sjeverni Cipar. Obje imaju zajednički glavni grad, Nikoziju, u kojoj grčki od turskog dijela razdvaja UN-ova “zelena linija”.


4. Zbog povijesti koja se može pratiti 10.000 godina unatrag, Cipar nazivaju muzejom na otvorenom. Otok obiluje tragovima starih civilizacija: rimskim kazalištima, bizantskim obojenim crkvama, osmanskim džamijama i pretpovijesnim naseljima. Najvažnije nalazište, Khirokitia, datira iz neolitika a karakteriziraju ga neobične okrugle građevine, tzv. tolosi. Arheolozi su na Cipru pronašli i drevnu kletvu koja glasi: “Neka te penis boli dok vodiš ljubav!”

5. Legenda kaže kako je Helena, majka cara Konstantina, prva donijela mačke na Cipar kako bi se riješila zmija.

6. Ciparska kuhinja predstavlja kombinaciju grčkih i turskih utjecaja. Lokalni sir halloumi smatra se nacionalnim jelom, a većina obroka započinje platom mezedes, sačinjenom od dvadeset različitih namirnica. Uz jelo se pije ayran, jogurt razrijeđen vodom i začinjen listićima mente, ouzo, rakija od anisa, filfar, alkoholno piće od gorkih naranči ili commandaria, najstarije desertno vino na svijetu.

7. Selo Lafkara od davnina je poznato po srebrnim rukotvorinama čudesne ljepote, kao i po gusto tkanoj čipci.

8. Simbol Cipra je kornjača. Na dugim pješčanim plažama pronaći ćete zaštićenu vrstu Caretta caretta.

Piše: Lucija Kapural

Komentari