Na današnji dan

Otvoren najviši roller coaster na svijetu – 2005.

Maksimalna brzina od 206 km/h na roller coasteru Kingda Ka postiže se za samo 3.5 sekundi. Takvo ubrzanje ostvaruje se pomoću hidrauličnog mehanizma s čak 20,800 konjskih snaga.

Dana 21. svibnja 2005. godine otvoren je najviši roller coaster na svijetu – Kingda Ka u New Jerseyu. Visok je čak 139 metara, a vagoni pri vožnji na njemu postižu maksimalnu brzinu od 206 kilometara na sat. Po toj brzini Kingda Ka je drugi najbrži roller coaster na svijetu, odmah iza Formule Rosse u Abu Dhabiju, koja postiže 240 kilometara na sat, a nalazi se u sklopu Ferrari Worlda u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Konstrukcija roller coastera Kingda Ka izrađena je od čelika, a tračnice imaju ukupnu dužinu od 950 metara. Vožnja na tom roller coasteru uključuje okomit pad od 127 metara. Maksimalno ubrzanje (tzv. g-force) iznosi do 5 g (pet je puta veće od gravitacijskog ubrzanja planeta Zemlje).

Zanimljivo je da se maksimalna brzina od 206 kilometara na sat na roller coasteru Kingda Ka postiže za samo 3,5 sekundi. Takvo ubrzanje ostvaruje se pomoću hidrauličnog mehanizma maksimalne snage od čak 20.800 konjskih snaga. Roller coaster Kingda Ka nalazi se u američkoj saveznoj državi New Jersey, na otprilike jednakoj udaljenosti od New Yorka i Philadelphije.


Komentari