Posljednji Hitlerov čin: Precizne upute za kremiranje!

Nakon što je Hitler shvatio da je rat izgubljen doživio je živčani slom. Unatoč toj spoznaji odlučio je ostati u Berlinu do kraja. No, kada je saznao za smrt talijanskog diktatora odlučio si je oduzeti život. Mussolinijevo tijelo je bilo nakon smaknuća javno izloženo, i pri tome je bilo zlostavljano na razne načine. Upravo je zbog toga Hitler donio odluku da mu tijelo bude spaljeno, kako ne bi “doživio” sličnu stvar. Eva je odlučila ostati s njim, zbog čega su stupili u brak, trideset i šest sati prije zajedničkog samoubojstva.

Kraj na kauču

Uoči samoubojstva Hitler se savjetovao s liječnikom oko najsigurnijeg načina izvršenja samoubojstva te je odluka pala. Dan prije samoubojstva Hitler je dao cijanid svojoj njemačkoj ovčarki Blondi, jer nije želio da padne živa u ruke Crvenoj armiji. Hitler je izvršio samoubojstvo pištoljem i cijanidom istovremeno dok je Eva posegnula samo za cijanidom. Skončali su na kauču u berlinskom bunkeru nešto više od 7 m ispod zemlje. To je bio “posljednji čin nacističke melodrame”, kako je pribilježio povjesničar Hugh Trevor-Roper.

Pisane upute


Tog proljetnog dana 30. travnja 1945. nakon Hitlerova i Evina samoubojstva oni koji još nisu “dali petama vjetru“ sada su to učinili, naravno, ako je bijeg bio izvediv. Hitler je ostavio pisane upute što treba učiniti s njihovim tijelima. Za izvršenje je zadužio svog vozača i pomoćne časnike. Tijela im je trebalo iznijeti preko stubišta kroz izlaz za hitne situacije te ih spaliti i potom pokopati u vrtu.

Kako doći do benzina

Hitler je svom osobnom tajniku Martinu Bormannu rekao da ih što prije kremiraju. Najveći problem s kojim su se suočili njegovi suradnici bio je kako doći do benzina za kremiranje tijela. Ruske snage bile su toliko blizu Hitleru da nije bilo moguće dopremiti benzin s nekog drugog mjesta u Berlinu. Jedina je mogućnost bila isisavati benzin iz oštećenih vojnih  vozila. Zahvaljujući tome brzo su došli do oko 200 litara benzina.

Spaljivanje tijela

Hitlerov vozač i pomoćni časnik Otto Günsche, kao i firerov sobar Hans Linge prenijeli su tijela u vrt dok su ruske granate padale na to područje, stvarajući izmaglicu oko njih i unoseći sve veći nemir. Spomenuti su zajedno s najbližim Hitlerovim suradnicima i zaštitarima zalili tijela benzinom. Sve se to odigravalo pod nadzorom Bormanna i Goebbelsa. Problem je bio što tijela nisu bila u potpunosti uništena, a ponestalo je već benzina pa je postupak ponovljen u ostatku poslijepodneva, kako bi se došlo do još benzina za uklanjanje tijela. Potpuna kremacija na otvorenom je teško izvediva zbog čega su njihova pougljenjena tijela pokopana u plitkom krateru od granate, koja je uništila dvorištno-vrtni prostor bunkera.  Uz njih su pokopana i Hitlerova dva psa. Uz Blondi tu je bilo i njezino štene koje je Hitler nazvao Wolf prema značenju svog imena, Adolf (plemeniti vuk).

Vrlo brzo tijela su otkrili Sovjeti, a o njihovoj daljnjoj sudbini pisat ćemo više u nekom drugom članku.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari