Select your Top Menu from wp menus

31.12.

Oton Kučera, popularizator znanosti, dvaput je umirovljen (1931.)

Oton Kučera, popularizator znanosti, dvaput je umirovljen (1931.)

Na staru godinu 1857. rodio se Oton Kučera. Ljubav prema prirodi razvila se u njemu tijekom putovanja iz Otočca, gdje je živio, do škole u Senju. Morao je prelaziti Velebit pa danu i noći. Tako se zaljubio u prirodu i astronomiju. Budući da je bio talentiran, dobio je stipendiju i otišao na studij u Beč. Mogao je tamo ostati kao asistent, ali se radije vratio u rodnu Hrvatsku. 

Zasluge Otona Kučere su ogromne, pogotovo na polju astronomije. Godine 1892. osnovao je prvu školsku zvjezdarnicu. Potaknuo je osnivanje zvjezdarnice u Zagrebu, gdje je postao ravnatelj 1903. godine.  Da je bio poznat u svjetskoj znanstvenoj zajednici potvrđuje podatak da je hajdelberški astronom August Kopff asteroidu br. 589 dao ime Croatia, povodom otvaranja zvjezdarnice. Njemu u čast nazvan je prvi numerirani asteroid zvjezdarnice Višnjan (1996.).

Bio je predavač na srednjim školama, Zagrebačkom pučkom učilištu i Filozofskom fakultetu te je organizirao mnogobrojna predavanja za puk u kojima je pokušavao približiti znanost i moderne izume širim masama. Bio je predsjednik Matice Hrvatske i Planinarskog društva.

Njegov rad i djelo potaknuli su osnivanje Geodetskog fakulteta te se smatra jednim od osnivača elektrotehnike u Hrvatskoj. Bio je vrlo plodan autor. Neka od njegovih najpopularnijih djela su Crtice o magnetizmu i elektricitetuEksperimentalna fizika — za srednje i njima slične škole, Valovi i zrake, Novovjeki izumi u nauci, obrtu i umjetnosti, Magnetizam i elektricitet … 

Prvi put je umirovljen 1915. godine. Nakon samo pet godina, vraća se kao ravnatelj srednje škole i ponovno postaje ravnatelj zvjezdarnice. Drugi put odlazi u mirovinu 1925. godine. Umro je 29. prosinca 1931., uoči svoga rođendana, u 75. godini života.

Piše: Marsela Alić

Facebook Comments

Vezani članci