Na današnji dan

Osnovan Le Figaro kao satirički list (1826.)

U početku je Le Figaro bio satirički list pokrenut 15. siječnja 1826. godine. Naziv je dobio prema liku brijača iz opera Seviljski brijač i Figarov pir. Nakon 40 godina neredovitog objavljivanja pretvoren je u dnevne novine. Jedan od prvih urednika bili su Albert Wolff, Émile Zola i Jules Claretie, a Filippo Tommaso Marinetti je u Le Figaru objavio svoj Futuristički manifest i time pokrenuo futurizam.

Godine 2004. kupio ga je političar i vlasnik aviokompanije Serge Dassault, koji ima kontrolu nad oko 70 tiskovina u Francuskoj. Nakon preuzimanja Le Figara zabranio je novinarima objavljivanje negativnih napisa o njemu i njegovim poduzećima, što je izazvalo brojne kritike. 

U ožujku 2015. osnovano je udruženje LENA (Leading European Newspaper Alliance) s ciljem poticanja kvalitetnog novinarstva. Le Figaro je bio jedan od suosnivača, a članice su: Die Welt, La RepubblicaEl PaísLe Soir, Tages-Anzeiger i Tribune de Genève.

Prema podatcima o nakladi iz 2014. godine tiskano je 320.000 primjeraka. Posjećenost na internetskim izdanjima je vrlo visoka, a prihod iz 2016. iznosio je 40 milijuna eura.

Le Figaro su danas poznate francuske dnevne novine. U društvenom pogledu pripadaju konzervativnoj struji, ali u gospodarstvu zastupaju liberalne poglede. Pored Le Mondea smatraju se najutjecajnijim novinama u Francuskoj. Ujedno su najstarije novine u toj državi koje izlaze bez prekida.  


Piše: Marsela Alić

Komentari