Na današnji dan

Posljednja kraljica Bavarske – nasljednica katoličkih vladara Britanije – 1849.

Posljednja bavarska kraljica Marija Terezija bila je prapraunuka znamenite carice i hrvatsko-ugarske vladarice Marije Terezije, svoje imenjakinje.

Dana 2. srpnja 1849. godine rođena je Marija Terezija od Austrije-Este, posljednja kraljica Bavarske. Naime, Bavarska je bila kraljevstvo od 1806. pa sve do 1918. godine, kad je monarhija ondje ukinuta. Marija Terezija bila je supruga posljednjeg bavarskog kralja Ljudevita (Ludwiga) III. iz dinastije Wittelsbach.

Marija Terezija od Austrije-Este rođena je kao kći austrijskog nadvojvode Ferdinanda Karla Viktora, koji je pripadao sporednoj liniji dinastije Habsburg-Lothringen. Dakako, po očevoj je liniji Marija Terezija bila rođakinja austrijskog cara Franje Josipa, koji je također bio pripadnik dinastije Habsburg-Lothringen. Dapače, Marija Terezija bila je prapraunuka znamenite carice i hrvatsko-ugarske vladarice Marije Terezije, svoje imenjakinje.

Osobito je zanimljivo da je Marija Terezija od Austrije-Este bila po jednoj svojoj baki univerzalna nasljednica prava na britansko prijestolje dinastije Stuart. Naime, dinastija Stuart nekoć je vladala Velikom Britanijom, a istjerali su je 1688. godine u tzv. Slavnoj revoluciji (engl. Glorious Revolution). Posljednji pripadnici dinastije Stuart bili su katolici, a prijestolje su nakon njihovog protjerivanja preuzeli isključivo protestanti. Dinastija Stuart izumrla je u muškoj liniji još 1807. godine, no njeni potomci po ženskoj liniji postoje i danas. One koji podržavaju tu dinastiju nazivaju jakobitima (po posljednjem vladajućem Stuartu – kralju Jamesu II. tj. Jakovu II.)

S jakobitskog stajališta Marija Terezija od Austrije-Este bila je zakonita britanska kraljica. Njenom udajom za bavarskog kralja prešlo je jakobitsko naslijeđe u ruke bavarske vladajuće dinastije (Wittelsbach). Dapače, i danas je jakobitski zakoniti pretendent upravo vojvoda Franz od Baverske, praunuk Marije Terezije od Austrije-Este.


Komentari