Na današnji dan

Mormonska poligamija – 1843.

Joseph Smith, osnivač mormona, izjavio je da mu je Krist rekao da će onaj tko odbije uzeti više žena biti proklet i da neće ući u Njegovu slavu. 

Dana 12. srpnja 1843. godine osnivač mormona Joseph Smith navodno je dobio ukazanje od Boga po kojem je muškarcima dopušteno imati više žena. Po tom ukazanju su Mojsije, Abraham, David i Solomon imali mnogo žena i konkubina, pa tako moraju i pripadnici Mormonske crkve, kako bi se “namnožili i napučili zemlju”. Krist je navodno rekao Josephu Smithu da će onaj tko odbije tu praksu biti proklet i da neće ući u Njegovu slavu.

Tadašnja supruga Josepha Smitha, Emma, nije povjerovala ni riječi od tog suprugovog proročanstva i postala je buntovna. Prema Smithovoj viziji muškarac je trebao dobiti pristanak prve supruge prije ženidbe novom djevojkom, ali ukoliko supruga to odbije, Krist će je uništiti, a suprug više u budućnosti ne će trebati tražiti njen pristanak. Smith se nakon toga oženio 27 puta, a neke mladenke bile su još u tinejdžerskoj dobi od 14 i 16 godina.

Još veći poligamist bio je Smithov nasljednik na položaju predsjednika Mormonske crkve – znameniti Brigham Young. On je imao čak 55 supruga i s njima 57-ero djece. Kasnije je među samim mormonima došlo je do sukoba oko toga je li poligamija dozvoljena ili nije. Većinska skupina je napokon odbacila poligamiju i danas službena Mormonska crkva, koja ima preko 14 milijuna vjernika, ne prakticira mnogoženstvo.


Poligamne su ostale samo neke odcijepljene mormonske sekte, poput Fundamentalističke mormonske crkve (engl. Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints – FLDS), koja ima desetak tisuća pripadnika. Trenutno najpoznatiji mormon republikanski je neuspjeli predsjednički kandidat Mitt Romney na izborima 2012., koji je strogo monogaman i u braku je sa svojom prvom i jedinom suprugom Ann Romney, s kojom ima petero djece, same sinove.

Komentari