Afganistan kakav ne poznajemo!

Obično kada čujemo za Afganistan pomislimo na talibane, potlačene žene, svakodnevna krvoprolića i slične strahote. No, postoji i druga neispričana strana koju ne vidimo, a koja je skrivena iz svih onih ulica i zidova, ogromnog broja bradatih muškaraca, žena skrivenih pod burkama, a koja otkriva ljepotu koja je, nažalost, skrivena od očiju javnosti.

Manipulacija ženskim svijetom

Povijest Afganistana unazad zadnjih nekoliko desetljeća obilježena je stalnim sukobima u kojima su važnu ulogu odigrali talibani, fanatična skupina koja se dobrim dijelom sastoji od viših društvenih afganistanskih struktura koje su odgojene u duhu islamskog zakona. Od trenutka kada su se pojavili na javnoj sceni, a to je bilo davne 1994. pa do danas oni su lajt motiv afganistanske svakodnevice. Samo dvije godine nakon što su se pojavili ušli su u Kabul, a već 1997. osvojili su najveći dio zemlje. Odmah su uveli radikalne zakone koji su najvećim dijelom pogodili žensku populaciju. Žene su morale početi nositi burke, a zabranjeno im je školovanje nakon 10-te godine života. Drugim riječima postale su ovisne o muškarcima i njihovoj samovolji. Ovakva koncepcije zabrane obrazovanja ima za cilj manipulaciju i ograničavanje slobode izbora. Talibani su zabranili gledanje televizije, slušanje glazbe, funkcioniranje kina, drugim riječima uveli su totalitarni režim. U početku je na sjeveru zemlje stvoreno utočište Sjevernog saveza, koji je imao protutalibanska obilježja. Da ne ulazimo o detalje, jer je ovo ipak priča o ljepoti afganistanskih žena i njihovoj estetici prepričat ćemo ukratko što se danas događa u Afganistanu koji je, nažalost, ponovno u središtu zabrinjavajućih zbivanja.

Debakl Amerikanaca sličan onom u Sajgonu 1975.  


Uglavnom talibanska podrška terorističkoj organizaciji Al-Qaidi dovela je do ozbiljnijih sukoba sa SAD-om, nakon čega je izvršen do sada najveći teroristički napad u svjetskoj povijesti na tzv. njujorške blizance 11. rujan 2001., iza kojega je, koliko je poznato, stajala Al-Qaida. Ovaj je događaj ponukao američku administraciju da se ozbiljno uključi u rat protiv terorista. Vrlo brzo su SAD-e srušile talibanski režim i istjerale većinu ekstremista iz zemlje. Kako su se Sjedinjene Države, zbog velikih troškova održavanja svoje vojske i administracije, željele povući s ovog teritorija, došlo je do najave njihova odlaska i pregovora o poslijeratnom uređenju zemlje. Međutim, Bidenova najava povlačenja imala je kontraefekt i dovela do debakla američke politike o kojem svjedočimo ovih dana. Talibani su zauzeli Kabul, a SAD-e ubrzano evakuira svoje građena iz zemlje. Na prigovore da ovaj događaj ruši postojeći ugled najmoćnije sile na svijet, Biden odgovara da nije riječ o povlačenju vojske te da u Afganistan šalje nove vojne snage, a povlači samo svoje civile. Ipak, islamistička policija preuzela je upravo kontrolu nad predsjedničkom palačom, i uskoro planira preuzeti vlast u čitavoj zemlji. Trenutačna se situacija u svjetskim medijima uspoređuje sa Sajgonom 1975. godine, kada su Amerikanci povukli sve osoblje i civilno i vojno, i prepustili Južni Vijetnam okupaciji od Sjeverne strane.

Ljepota lica i odjeće skrivena ispod burki

Modna fotografkinja i umjetnica Fatimah Hossaini koja potječe iz afganistanske obitelji, ali je odrasla u Teheranu u Iranu, želi ovjekovječiti Afganistan i prikazati ga u jednom drugačijem svjetlu od onoga u kojem smo ga navikli gledati. Moda je dio afganistanske kulture koju svijet u zadnjih nekoliko desetljeća ne može vidjeti. Fatimah fotografira ulice Kabula i nikada ne želi svoje kadrove izrezati iz konteksta, primjerice, kada ima neugodnosti na ulici, ona ih ne uklanja i želi da se vide napadi na slobodu ženskog svijeta. Na svojim fotografijama donosi lica prekrasnih afganistanskih žena. Osobit joj je izazov fotografirati žene koje prkose normama konzervativnog društva koje sjede za volanom ili puše. Često kako bi fotografirala žene, mora tražiti dozvolu njihovih roditelja, muževa ili braće. Žena ne može donijeti ni odluku u tako malim i banalnim stvarima kakvo je fotografiranje. Tijekom tih razgovora uvijek joj se postavljaju i dva pitanja gdje će fotografija biti objavljena i s kojim razlogom. Afganistansko društvo ne može prihvatiti žene da voze bicikl, a kamoli automobil, da vole šminku, poput običnog ruža za usne i brojne druge ženske sitnice.

Teheranska izložba

Talibani ne žele da se vide tijela i lica ispod burki. Kada se govori o ženama uvijek su u pitanju neke restrikcije. Ova bi fotografkinja željela ostati i živjeti u Afganistanu za koji je vezana svojim podrijetlom, no budućnost je vrlo neizvjesna, a koliko je u pravu pokazuje situacija u kojoj je trenutačno Afganistan. Nedavno je organizirala izložbu o ljepoti i modi afganistanskih žena skrivenih ispod burki na Forumu iranskih umjetnika u Teheranu. Ona zamjećuje ljepotu gdje ju nitko ne vidi. Žene uglavnom snima u glavnom gradu Afganistana jer su tamo ljudi, unatoč zabranama, skloniji davanju dozvola negoli u okolici. Ne krije da je zbog svog posla i strasti često bila u životnoj opasnosti. Hossainine fotografije donose uz otkrivena lica i raskošnu odjeću prepunu žarkih boja i tradicionalnog nakita koji stil ovih žena čini jedinstvenim, naravno nakon što skinu burku unutar svoja četiri zida. Izložba je završila 21. lipnja 2021. godine.
Trenutačna situacija u Afganistanu ne ide u prilog tamošnjim ženama, no njezine fotografije donose ljepotu duboko skrivenu ispod ružnoće vanjskog svijeta.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari