Na današnji dan

Max Born – slavni Nobelovac iz Šleske i djed Olivije Newton-John – 1882.

Osim što je dobio Nobelovu nagradu, Born je primio mnoge druge počasti.

Dana 11. prosinca 1882. godine rodio se Max Born, znameniti njemački znanstvenik i Nobelovac. Godine 1954. dobio je Nobelovu nagradu za fiziku, osobito zbog svojih zasluga na području kvantne mehanike. Born je rođen u Šleskoj, u gradu Wrocławu koji se danas nalazi u Poljskoj, a u doba njegovog rođenja pripadao je Njemačkom Carstvu (nosio je njemačko ime Breslau).

Born je tijekom studija stekao vrhunsku naobrazbu iz područja matematike i fizike. Bio je židovskog podrijetla, što mu je kasnije stvorilo probleme nakon nacističkog osvajanja vlasti u Njemačkoj. Proganjan je unatoč činjenici da je bio kršten po luteranskom (protestanskom) obredu nakon vjenčanja s Hedwigom Ehrenberg. Godine 1933. suspendiran je kao profesor znamenitog Sveučilišta u Göttingenu zbog svog židovskog podrijetla. Ubrzo se preselio u Veliku Britaniju i postao predavačem na Cambridgeu. Njegova kći Irene u Engleskoj se udala za Brinleyja Newton-Johna, a kći iz tog braka, slavna pjevačica i glumica Olivia Newton-John, unuka je Maxa Borna.

Osim što je dobio Nobelovu nagradu, Born je primio mnoge druge počasti, a po njemu je nazvan i krater na mjesecu te jedan asteroid. Postao je i članom uglednog Britanskog kraljevskog društva (engl. Royal Society), a preminuo je u Göttingenu 1970. godine, u prilično viisokoj 88. godini.


Komentari