Članica najpopularnije pop grupe na svijetu bila je nesigurna i anksiozna žena koja je često sanjala da je obožavatelji živu proždiru!

Nakon pobjede na Euroviziji 1974. godine, ABBA je zauvijek promijenila povijest pop glazbe. Švedsku grupu, nazvanu po početnim imenima članova, tvorila su dva bračna para: bradonja Benny Andersson i brineta Anni-Frid Lyngstad te bradonja Björn Ulvaeus i plavuša Agnetha Faltskög. Oba braka su krahirala na vrhuncu popularnosti grupe, ali su bivši supružnici nastavili štancati hit za hitom i puniti bankovne račune odjeveni u cipele na platformu i trapez hlače. Ukratko, priča zvuči idilično… Ali je, u slučaju Agnethe Faltskög, bila sve samo ne takva.

Za povučenu, duboko nesigurnu osobu koja se panično bojala buke, gužvi i leta avionom, koncerti i turneje predstavljali su pakao (kasnije će priznati kako je često sanjala da je obožavatelji živu proždiru!). Razvod od Ulvaeusa, u medijima portretiran kao prijateljski, psihički ju je slomio – možda zato što ju je odabranik ostavio na sam Božić, da bi mjesec dana kasnije kući doveo neku mlađahnu groupie. Da stvar bude bizarnija, psihijatar koji je pokušavao pomiriti otuđene supružnike postao je novi Agnethin ljubavnik. Veza je brzo krahirala, baš kao ona s privatnim detektivom koji je dodijeljen njenom slučaju kad su joj prijetili otmicom djece. Drugi muž, kirurg Tomas Sonnefeld, siroticu je ostavio u godini kad joj je umro otac a majka izvršila samoubojstvo skočivši sa šestog kata zgrade.

Najčudnije poglavlje njenog života tek je slijedilo: afera s vlastitim stalkerom! Protiv Nizozemca Gerta van der Graafa, pretilog vozača viljuškara koji ju je dvije godine uhodio na svakom koraku, ishodila je sudsku zabranu pristupa. Kad ju je ovaj prekršio, pojavivši se u gluho doba noći pred njenim vratima, zaključila je da je njegova upornost vrijedna divljenja, pa su postali ljubavnici!

Piše: Lucija Kapural


Komentari