Na današnji dan

Malena Crna Gora objavila rat Osmanskom Carstvu (1912.)

Malena Crna Gora objavila je 8. listopada 1912. rat Osmanskom Carstvu. Time je počeo Prvi balkanski rat. Ostale kršćanske zemlje (Bugarska, Srbija i Grčka) tek su tjedan dana nakon Crne Gore ušle u rat.

Omjer snaga Crne Gore i Osmanskog Carstva bio je sličan usporedbi Davida i Golijata. Naime, Crna Gora je u to vrijeme imala površinu od samo 9475 kvadratnih kilometara i oko 220.000 stanovnika. Osmansko Carstvo bilo je oko 200 puta veće od Crne Gore, s gotovo 2.000.000 kvadratnih kilometara i oko 26.000.000 stanovnika. Protezalo se od granice s Bosnom pa do Perzijskog zaljeva, Egipta i Indijskog oceana, obuhvaćajući današnji Irak, Kuvajt, Bahrain, Katar, Palestinu, Siriju, Jordan, Albaniju, Meku i Medinu, te još mnoge teritorije u Europi i Aziji.

Vojska Kraljevine Crne Gore izvela je glavni udar u smjeru grada Skadra. Sekundarne crnogorske operacije izvođene su u području Novopazarskog sandžaka. Vrhovni vođa crnogorske vojske bio je, dakako, kralj Nikola Petrović-Njegoš. On se za kralja proglasio dvije godine ranije, a prije je nosio titulu kneza. 

Usprkos nesrazmjeru snaga, pobjeda kršćanskih država nad Osmanskim Carstvom bila je potpuna i Crna Gora je znatno povećala svoj teritorij osvajanjima u tom ratu (s 9475 na 14.442 kvadrarnih kilometra, tj. za 52 %).


Komentari