Na današnji dan

Maršal de Villeroi – prijatelj iz djetinjstva kralja Luja XIV. – 1730.

Po svemu sudeći, prijateljstvo s kraljem Lujem XIV. bilo je vojvodi de Villeroi izrazito korisno u karijeri. Naime, godine 1693. imenovan je vojvoda de Villeroi maršalom Francuske , premda prethodno nije imao osobitog zapovjedničkog iskustva.

Dana 18. srpnja 1730. godine umro je francuski maršal François de Neufville, vojvoda de Villeroi. On je u vrijeme Luja XIV. (Kralj Sunce) bio jedan od najuglednijih aristokrata u cijeloj Francuskoj. Dapače, vojvoda de Villeroi kao dijete se družio s Lujem XIV. jer je vojvodin otac (Nicolas de Neufville) bio odgojitelja mladog kralja. Njih su se dvojica kao dječaci igrali u Parizu, i to na području kraljeve palače zvane Palais Royal, u blizini Louvrea. Osim toga, dječaci su se družili i u privatnoj pariškoj palači vojvodinog oca (Hotel de Villeroy) koja je također bila u blizini, samo nekoliko stotina metara od Louvrea na sjeverozapad.

Po svemu sudeći, prijateljstvo s kraljem Lujem XIV. bilo je vojvodi de Villeroi izrazito korisno u karijeri. Naime, godine 1693. imenovan je vojvoda de Villeroi maršalom Francuske (franc. Maréchal de France), premda prethodno nije imao osobitog zapovjedničkog iskustva. Kralj Luj XIV. imenovao ga je i vrhovnim zapovjednikom vojske u Flandriji, što se dugoročno pokazalo lošim za francuske interese jer je vojvoda doživio vojne poraze. Unatoč tome, kralj ga je naknadno postavio na zapovjedništvo Italiji, gdje je opet poražen, i to od poznatog princa Eugena Savojskog.

Konačno je maršal vojvoda de Villeroi poražen u velikoj Bitki kod Ramilliesa, od strane poznatog britanskog zapovjednika vojvode od Marlborougha. Nakon tog teškog poraza više nije dobivao velika zapovjedništva. Ipak, ostao je u dobrim odnosima s kraljem.

Vojvoda de Villeroi nadživio je Luja XIV., a čak je postavljen i za odgojitelja novog kralja – mladog Luja XV. – koji je bio praunuk preminulog Luja XIV. Vojvoda je umro u 87. godini života u Parizu.


Komentari