Na današnji dan

Kozački vođa koji je napadao Perziju i Rusko Carstvo – 1671.

Kozak Stjenka Razin pripadao je donskim kozacima, ljudima koje su ruski carevi koristili kao specifičnu vojnu snagu. Napadao je Perziju, pa čak i turkmenska područja istočno od Kaspijskog jezera.

Kozački vođa Stjenka Razin smaknut je 16. lipnja 1671. godine. Imao je vrlo neobičan život, tijekom kojega je vodio niz bandi koje su pljačkale sve do daleke Perzije. Razin je pripadao donskim kozacima, ljudima koje su ruski carevi koristili kao specifičnu vojnu snagu. Rođen je na obalama rijeke Volge.

Budući da se rijeka Volga ulijeva u Kaspijsko jezero, kozaci su tim putem na svojim brodovima mogli doći sve do sjeverne Perzije. Na svojim pohodima Razinovi su kozaci zauzeli grad Baku (današnji glavni grad Azerbajdžana), koji je na obali Kaspijskog mora, a u Perziji je Razin otišao sve do Isfahana u pokušaju da od perzijskog šaha dobije zemlju u zamjenu za pokornost. To mu nije uspjelo, pa su kozaci nastavili pljačkati. Udarali su čak i na turkmenska područja istočno od Kaspijskog jezera.

Na kraju se Razin osilio i poveo napad na samo Rusko Carstvo. Po rijeci Volgi namjeravao je osvajati područja na sjever prema Moskvi. No, uhićen je i raščetvoren na jednom trgu u Moskvi.


Komentari