“Waterboarding” nije američki izum – ovu metodu mučenja razvili su španjolski inkvizitori, koji su je nazivali “iskušenjem vode”!

Kakav se užas krije iza naoko benignog naziva “iskušenje vode”? Koja je sudbina snašla Hitlerovu ljubimicu Blondi, ženku njemačkog ovčara? Zašto Pariz nazivaju “gradom svjetlosti”? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Adolf Hitler (1889. – 1945.), jedan od najgorih zločinaca u povijesti, bio je neobično nježan prema životinjama. Zakleti vegetarijanac, obožavao je svoju Blondi, ženku njemačkog ovčara koju je dobio na dar od bliskog suradnika Martina Bormanna – dopuštao joj je čak da spava s njim u krevetu. Redovito ju je koristio u nacističkoj propagandi, kako bi sebe prikazao kao ljubitelja životinja. Vjerni četveronožac pratio ga je i na zadnju životnu stanicu, u Führerbunker. Kada je svemu došao kraj, Hitler je, kako bi se uvjerio da su kapsule s cijanidom ispravne, jednu dao Blondi. Nakon što je pas uginuo, i njegov vlasnik je iskoristio kapsulu.

2. Nadimak Pariza, “grad svjetlosti”, ima poprilično mračnu genezu. Datira iz šesnaestog stoljeća, razdoblja u kojem su gradske ulice bile leglo razvrata i kriminala. Uzorni građani, napose žene, bojali su se izići iz kuća kad bi se smračilo. U pokušaju da zlikovcima stane na put i zaštiti pravo građana na slobodno kretanje, parlament je donio zakon koji je Parižane obavezivao da tijekom noći ostavljaju upaljene svjetiljke na prozorima. Mjera je dovela do neznatnog poboljšanja, no tek kad je donesen zakon da sve ulice i prolazi prijestolnice moraju biti osvijetljeni, građani su mogli živjeti bez straha.

3. Otkriće da su Amerikanci zarobljenike u Guantánamu podvrgavali tzv. waterboardingu, metodi mučenja u kojoj se žrtvi preko glave stavlja vreća te se na nju izlijeva voda, šokiralo je svjetsku javnost. Ta tehnika, kojom se simulira iskustvo utapanja, nije, međutim, američki izum – razvili su je maštoviti španjolski inkvizitori, koji su je nazivali “iskušenjem vode”. Bila je popularna zato što nije ostavljala tragove na tijelu niti nered koji bi kasnije trebalo čistiti.

4. Nakon što je došao do zaključka da su njegove veze sa ženama osuđene na propast, Vincent van Gogh (1853. -1890.) lijegao je isključivo s prostitutkama. Upravo jednoj od njih, bliskoj prijateljici Raheli, poslao je svoje odrezano uho. Korištenje usluga “prijateljica noći” donijelo mu je dvije spolne bolesti, gonoreju i sifilis.


5. Jacqueline Kennedy Onassis (1929. – 1994.), najpopularnija prva dama u povijesti Sjedinjenih Američkih Država, dvadeset sedam se puta našla na “Gallupovoj” listi najcjenjenijih ličnosti dvadesetog stoljeća, što nije pošlo za rukom niti jednome američkom predsjedniku, uključujući njezina supruga. Nakon što je John F. Kennedy 22. studenog 1963. ubijen u Dallasu, udovica je tvrdoglavo odbijala skinuti ružičasti kostim obliven njegovom krvlju, uz riječi: “Neka svijet vidi što su učinili”. Najtužniji odjevni predmet danas se čuva u Američkome nacionalnom arhivu u državi Maryland, gdje ga je nekoliko mjeseci nakon atentata dopremila Jacquelineina majka.

6. “Pittsburgh Steelers” i “Philadelphia Eagles”, momčadi američkog nogometa, u vrijeme Drugoga svjetskog rata ostale su bez mnogih igrača, jer su momci bili poslani na ratište. Problem su riješile udruživši se u sezoni 1943., a novi tim je nazvan “Steagles”.

7. Tijekom Prvoga svjetskog rata, Britanci su svoje tenkove kategorizirali kao “muške” i “ženske” – prvi su imali topove, a drugi mitraljeze!

Piše: Lucija Kapural

Komentari