Na današnji dan

Konferencija Wannsee o rješenju židovskog pitanja (1942.)

Konferencija u berlinskom predgrađu Wannsee na kojoj su sudjelovali visoki nacistički dužnosnici održana je 20. siječnja 1924. godine. Svrha konferencije bilo je upućivanje prisutnih u činjenicu da je Reinhard Heydrich postavljen za glavnog izvršitelja konačnog rješenja židovskog pitanja.

Heydrich je na konferenciji predstavio plan po kojem je europske Židove trebalo iskoristiti za radne akcije na izgradnji cesta. One koji tijekom radova ne bi umrli trebalo je na kraju likvidirati. Heydrich je u to doba bio najviši časnik u SS-u nakon Himmlera. Imao je čin SS-Obergruppenführera i generala policije, te funkciju šefa Glavne državne službe sigurnosti (njem. Reichsicherheitshaumptamta, RSHA), koji je obuhvaćao između ostalog i Gestapo.

Na sastanku je među prisutnima bio i poznati zločinac Adolf Eichmann. Plan o gradnji cesta nikada nije izvršen, ali onaj o masovnoj likvidaciji Židova jest. Heydrich je ubijen u zasjedi u Pragu u lipnju iste godine (za osvetu su Nijemci naredili uništenje cijelog jednog gradića u Češkoj i ubili oko 1300 ljudi).

piše: Dražen Krajcar

Komentari