Na današnji dan

JNA napustila Jastrebarsko (1991.)

Dan grada Jastrebarskog obilježava se 13. studenog u spomen na događaj iz ratne 1991. godine. Naime, tog dana snage JNA napustile su gradsku vojarnu Franjo Ogulinac Seljo te je stanovništvo moglo odahnuti, barem što se tiče prijetnje iznutra.

U Jastrebarskom je bila smještena 4. Oklopna (tenkovska) brigada JNA – jedna od najelitnijih oklopnih jedinica u sastavu jugovojske. Povlačenje iz grada dogovoreno je s hrvatskim vlastima, a JNA je odnijela većinu oružja i opreme. Ipak, u vojarni je ostavljeno veliko skladište municije koja je hrvatskoj vojsci tad bila itekako potrebna.

Građani Jastrebarskog su kolonu, od više od 200 tenkova i raznih tipova oklopnih vozila, ispratili uz povike: „Ne vraćajte se više!“. Kolona je iz vojarne krenula prema Tuzli u točno 10 sati i 20 minuta, a cijeli proces nadgledali su brojni promatrači iz Europske zajednice.

Prema dogovoru JNA se s ljudstvom i opremom trebala stacionirati u Tuzli, a oružje nije smjelo biti uporabljeno na hrvatskom tlu. Prema saznanjima dogovor JNA nije ispoštivala, pogotovo onaj o uporabi oružja na tlu RH.


piše: Dražen Krajcar

Komentari