Šeik šika: Dizajner čije je ime sinonim za bezvremensku eleganciju

Portrait of fashion designer Valentino Garavani on September 20, 1967.

“U idealnom svijetu svaka bi žena barem jednom u životu trebala odjenuti Valentinovu haljinu”, riječi su jedne novinarke koje možda najbolje sažimaju filozofiju talijanskoga modnog maga Valentina Garavanija. Njegovo ime, koje je dovoljno izgovoriti samo da bi se odmah znalo o kome je riječ, postalo je sinonim za bezvremenu ljepotu, eleganciju i glamur… I crvenu boju, čija topla i strasna nijansa u čast “šeika šika” nosi naziv valentino rosso. Bonvivan, šarmantni rasipnik, ljubimac zvijezda, nositelj ordena Legije časti, umišljeni ekscentrik – sve je to Valenetino Garavani. Evo nekoliko zanimljivosti iz života slavna modnog dizajnera!

1. Rođen je 1932. u Vogheri, pitoresknom gradiću u blizini Milana. Odrastao je u imućnoj obitelji, kao sin jedinac Maura Garavanija, vlasnika trgovine elektromaterijalom, i Terese de Biaggi. Dječak je bio izrazito bistar, a osobine koje su već tada počele dolaziti do izražaja – neumoljivost, odlučnost i opsjednutost lijepom odjećom – bile su toliko snažne da se majka šalila kako bi sigurno bio redizajnirao odjeću medicinskih sestara koje su ga porađale, da je samo imao olovku i blok za skiciranje. Bio je iznimno talentiran crtač, a njegove bajkovite skice večernjih haljina roditelji su s ponosom pokazivali znancima.

2. Kao srednjoškolac, radio je kao šegrt kod lokalne dizajnerice Ernestine Salvadeo. Istodobno je intenzivno učio francuski, jer je već tada želio otići živjeti u Pariz, svjetsku prijestolnicu visoke mode. Kao izvrstan učenik, maturirao je već sa sedamnaest godina, te uz novčanu i moralnu potporu roditelja otišao u grad svojih snova. Upisuje studij modnog dizajna na prestižnom pariškom sveučiličtu Ecole des Beaux Arts, gdje je briljirao. Kao student, za kreacije dobiva prestižnu nagradu “International Wool Secretariata”, zahvaljujući kojoj ga je primijetio renomirani Jean Desses i ponudio mu posao u svojoj modnoj kući.

3. Valentino je u početku bio oduševljen sjajnom prilikom koja mu se ukazala, a njegove kreacije oduševile su groficu Jacqueline de Ribes, koja je svakodnevno navraćala k njemu po haljine. Međutim, jaz između talentiranog mladića punog svježih zamisli i šefa koji je htio da sve bude po njegovom iz dana u dan bivao je sve veći. Nakon što je mimo dogovora Valentino produžio svoj odmor u Saint-Tropezu, Desses mu je dao otkaz. Upomoć mu je priskočio prijatelj Guy Laroche, ponudivši mu posao u svojoj maloj modnoj kući. Baš kad je trebao dobiti zelenu kartu za ostanak u Francuskoj, Valentino se odlučio vratiti u domovinu, zajedno s ljubavnikom Geraldom Nantyjem, nasljednikom bogate pariške obitelji. U Rimu otvara modni salon na ekskluzivnoj Via Condotti, a uspon na vrh talijanske mode označilo je predstavljanje prve samostalne kolekcije u palači Pitti u Firenci.

4. Valentinove elegantne, senzualne haljine privukle su pažnju holivudskih glumica, koje su u to vrijeme često snimale u rimskom studiju Cinecitta. Elizabeth Taylor poludjela je za njegovim kreacijama. “Postoje modni dizajneri, a postoji i Valentino”, izjavila je jednom prilikom. “Slatki život”, Fellinijev film iz 1960. godine, ubrzao je Valentinov uspjeh: sve su žene htjele izgledati kao zvijezda filma Anita Ekberg, bivša švedska misica koju je odijevao. Zaštitni znak postala mu je crvena boja, posebne nijanse koju je nemoguće imitirati i koja je u industriji postala poznata kao valentino rosso.


5. Ta 1960. bila je presudna godina i u Valentinovu intimnom životu: upoznaje studenta arhitekture Giancarla Giammettija, naočita mladića vrane kose. Nakon cjelodnevnog druženja, Valentino je u svome malom Fiatu prebacio novog prijatelja do elitnog kvarta Paroli u kojem je živio s roditeljima, a na rastanku mu je rekao kako se nada da će se uskoro ponovno vidjeti. Želja mu je uslišana i brže nego što je očekivao. Sutradan je Giammetti otputovao na odmor na Capri i ondje sasvim slučajno sreo Valentina koji je, ni ne znajući da je ovaj ovdje, doputovao nekoliko dana kasnije. Obojica umjetničke duše, ubrzo su shvatili da spona koja ih veže nadilazi onu prijateljsku. O svojoj seksualnoj orijentaciji Valentno nikad nije pričao. “Talijanima moje generacije ispod je časti govoriti o seksu, drogi, strahovima i kompleksima”, objasnio je svoj stav.

6. Premda bez ikakvog radnog iskustva, Giammetti se u potpunosti se posvećuje radu za Valentina. U vrijeme njegova dolaska, situacija u tvrtci nije bila blistava: zbog Valentinove rastrošnosti, otac mu je uskratio financijsku pomoć, pa se našao na rubu bankrota. Giammettijeva racionalnost i nos za posao preokrenuli su sve. On postaje čovjek iz sjene Valentinova modna carstva: brinući se o financijama, modnim revijama, reklamnim kampanjama i medijima, omogućio je da tvrtka izraste u jednu od najvećih modnih kuća na svijetu, ostavljajući ljubavniku i partneru prostor za potpunu kreativnu slobodu.

7. Godine 1969. lansirao je glasovitu “Bijelu kolekciju”, a najveću reklamu napravila joj je Jacqueline Kennedy. Bivša prva dama, najslavnija američka udovica, za vjenčanje s grčkim tajkunom Aristotelom Onassisom odjenula je bajkovitu Valentinovu haljinu. Kad je ta fotografija osvanula u novinama, kreator je bio zasut narudžbama. Aga Khan, iranska carica Farah Diba, Audrey Hepburn, Grace Kelly, Gloria Guiness, Marella Agnelli, Marisa Berenson, bugarska princeza Rosario Nadal i Veruschka samo su neka od slavnih imena koje je očarao njegov modni genij. Sofiju Loren smatrao je pak svojom muzom – sve dok ga ova nije “prevarila” s Armanijem, što joj nikada nije oprostio!

8. “Zaustavite minimalizam!”, zavapio je sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, kad se činilo da je na modnim pistama uniformiranost u potpunosti istisnula maštu i teatralnost. Valentino je i privatno kralj maksimalizma. Prvi je kreator koji je počeo živjeti život svojih mušterija, ne skrivajući koliko voli raskoš svojih vila, jahti i automobila. Nakupovao se nekretnina: rimska palača u kojoj je i njegovo modno sjedište, dvorac u Torinu, vile na Capriju i u Toskani, stanovi u New Yorku i Londonu, chalet u švicarskom Gstaadu… Sva ta mjesta smatra svojim domovima! Na četrdeset metara dugačkoj jahti “Blue One”, na kojoj se između ostalih divota nalazi jedna Picassova slika, ugošćuje zvijezde poput Gwyneth Paltrow, Elizabeth Hurley, Claudije Schiffer, Sharon Stone, Cate Blanchett i Elle MacPherson te, naravno, Giammettija, s kojim je i nakon prekida ostao suradnik i najbliži prijatelj.

Piše: Lucija Kapural

Komentari