Na današnji dan

Jedini suvremeni kralj koji je imao službenog dvorskog ludu – 2006.

Unatoč tome što je imao malu kraljevinu, tonganski kralj Tāufaʻāhau Tupou IV bio je najteži monarh na svijetu – visine 1,96 metara i težine od čak 200 kilograma. 

Dana 10. rujna 2006. godine umro je kralj Tāufaʻāhau Tupou IV. – vladar države Tonga. Kraljevi Tonge ističu se činjenicom da imaju najmanje nezavisno područje vladanja od svih kraljeva na svijetu. Naime, Tonga ima površinu od samo 748 četvornih kilometara (otprilike kao Međimurje u Republici Hrvatskoj). Danas u Tongi živi oko 100.000 stanovnika na 52 naseljena otoka. Država ima još i 124 nenaseljenih otoka. Tonga se nalazi u južnom Tihom oceanu, na prostoru Polinezije, istočno od Fidžija i sjeverno od Novog Zelanda.

Tāufaʻāhau Tupou IV. vladao je Tongom čak 41 godinu. Unatoč tome što je imao malu kraljevinu, bio je najteži monarh na svijetu – visine 1,96 metara i težine od čak 200 kilograma. Tijekom njegovih posjeta Njemačkoj, tamošnja je vlada naručivala specijalne stolce koji su mogli podnijeti kraljevu težinu. Zanimljivo je da ih je kralj obično uzimao kući nakon posjeta, jer ih je smatrao državničkim darom.

Kralj Tāufaʻāhau Tupou IV. imao je čak i svog službenog dvorskog ludu. Na tu je funkciju imenovao 1999. godine Amerikanca Jessea Bogdonoffa. Bio je to prvi i jedini slučaj imenovanja dvorskog lude u suvremenoj povijesti. Da stvar bude gora, Bogdonoff je bio zatim umiješan u velik financijski skandal.


Kralj je 1990-tih uspio smršaviti za čak oko 67 kilograma. Umro je tijekom liječenja u jednoj bolnici na Novom Zelandu. U trenutku smrti bio je u 89. godini.

Komentari