Junak i izvan filmskog platna: Jedini general u povijesti nagrađen “Oscarom”!

Fotografija: YouTube screenshot

Zašto se George Washington rijetko osmjehivao? Koji je čuveni glazbenik na “ljubavnu bojišnicu” katkad slao dvojnika? Tko je bila Minnie Cox? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Legendarni kantautor Jim Morrison (1943. – 1971.) imao je prijatelja koji mu je iznimno nalikovao. Dvojica mladića znala su unajmiti susjedne sobe u hotelu te u njih dovoditi groupie djevojke. S vremena na vrijeme, zamijenili bi se za sobe, a sirote cure ne bi ni shvatile da su, umjesto frontmena “The Doorsa”, plahte gužvale s njegovim dvojnikom!

2. Minnie Cox (1869. – 1933.) u povijest je ušla kao prva poštanska službenica u američkoj saveznoj državi Mississippi. U Indianoli, gdje je bila stacionirana, susrela se s otvorenim rasizmom svojih sugrađana. Kad su je uspjeli istjerati s radnoga mjesta, pomoć joj je stigla s najviše instancije – predsjednik Theodore Roosevelt nastavio joj je isplaćivati plaću, a njene progonitelje je kaznio tako što je izmjestio poštanski ured pedesetak kilometara od njihova grada. Na koncu su kapitulirali i vratili ženi njen posao.

3. Snimke mačaka i ostalih dražesnih životinjica iznimno su popularne kod konzumenata društvenih mreže. Prvi takav video nije, međutim, snimio neki dokoni Tik-Toker, već najplodniji izumitelj dvadesetog stoljeća, Thomas Edison (1847. – 1931.). Čovjek koji je registrirao čak 1300 patenata, osnovao prvi laboratorij za industrijska istraživanja na svijetu te nam podario mikrofon za telefon, fonograf, telegrafski aparat, kinematograf, alkalijski akumulator, žarulju s ugljenom niti, osigurač s taljivom žicom te mnoge druge korisne stvari 1894. godine je, u svome studiju “Black Maria”, snimio kratak video koji prikazuje dvije mačke koje frkću jedna na drugu i dijele si “šamare” šapama.

4. Jedna o najčešće ponavljanih anegdota o Georgeu Washingtonu (1732. – 1799.) jest ona da je prvi američki predsjednik imao drvene zube. Ta priča “ne pije vodu”. “Otac nacije” je, istinabog, imao “groblje” u ustima: premda ih je četkao nekoliko puta dnevno, zbog navade da njima otvara orahe i, pretpostavljamo, genetske komponente počeo ih je gubiti već u srednjim dvadesetima. Korištenje abrazivnih sredstava, poput merkurovog klorida, doprinijelo je propadanju zubne cakline, pa je u predsjedničku fotelju zasjeo kao ponosni vlasnik samo jednoga prirodnog zuba. Na inauguraciji je nosio zubnu protezu, ali ova nije bila izrađena od drveta, već od ljudskih i kravljih zuba, slonovače i olova. Bilo mu je toliko neugodno nositi lažno zubalo u javnosti da se vrlo rijetko smijao.


5. Stanoviti Jean Thurel (1698. – 1807.) u francuskoj vojsci je služio čak – sedamdeset pet godina! Taj podatak manje je neobičan znamo li da je Thurel, strijelac regimente provincije Touraine, doživio stotinu i osmi rođendan, odnosno da je živio u tri različita stoljeća. Čovjek koji je rođen u vladavini Luja XIV. a umro za Napoleona Bonapartea tijekom čitave karijere ostao je običan vojnik, odbijajući svako unapređenje koje mu je ponuđeno.

6. Legendarni američki glumac James Stewart (1908. – 1997.), zvijezda filmova “Vrtoglavica”, “Divan život” i “Prozor u dvorište”, bio je iznimno svestrana osoba (na slici!). Diplomirao je arhitekturu kao jedan od najboljih studenata u generaciji, a tijekom Drugoga svjetskog rata je, upravljajući bombarderima, stekao čin pukovnika te dobio niz odlikovanja. Nakon rata, unaprijeđen je u generala bojnika. Jedini je general u povijesti koji se mogao pohvaliti “Oscarom” za glavnu ulogu.

7. Prvi parobrod koji je, u lipnju 1819. godine, preplovio Atlantik bio je “SS Savannah”. Javnost je bila ushićena, a neki su spekulirali da bi se moćno plovilo moglo upotrijebiti za oslobađanje Napoleona Bonapartea (1769. – 1821.), koji je u to doba bio zarobljen na Svetoj Heleni. Jerome Bonaparte, Napoleonov brat, bio je, naime, ponudio izdašnu nagradu za oslobađanje bivšeg cara uz uzništva na otoku usred Atlantika.

Piše: Lucija Kapural

Komentari