Na današnji dan

Isusovački general čije su sestre bile svetica i blaženica, a brat kardinal -1942.

Wlodimir Ledóchowski bio je 26. po redu poglavar Isusovačkog reda.

Dana 13.  1942. godine umro je u Rimu poglavar Isusovačkog reda Wlodimir Ledóchowski. Isusovačke poglavare često se naziva generalima prema latinskom nazivu njihove službe praepositus generalis što znači otprilike opći predstojnik. Prilično je važno naglasiti da latinska riječ generalis u tom smislu znači opći, generalan, a ne označava čin generala sličan onom u vojskama svijeta.

Isusovac Wlodimir Ledóchowski potjecao je iz iznimno zanimljive poljsko-austrijske obitelji. Naime, jedna sestra postala mu je katolička svetica, sv. Uršula Ledóchowska, a druga katolička blaženica, bl. Marija Terezija Ledóchowska. Nadalje, stric mu je bio nadbiskup kardinal Mieczysław Halka Ledóchowski, primas Poljske. Wlodimirov brat Ignacy Kazimierz Ledóchowski bio je general u poljskoj vojsci.

Po rođenju je Wlodimir Ledóchowski imao titulu grofa, koja je bila nasljedna u obitelji Ledóchowski. Rođen je u mjestu Loosdorf u Austriji, i to u istoj kući u kojoj su rođene i njegove sestre – svetica i blaženica. Grof Wlodimir postao je svećenik, a zatim i isusovački redovnik. Godine 1915. izabran je za poglavara cijelog Isusovačkog reda. Na toj funkciji ostao je sve do smrti na današnji dan 1942. godine. Značajan je po tome što je držao položaj isusovačkog „generala“ u važnim razdobljima Prvog svjetskog rata, u međuratnom razdoblju, kao i u prvoj polovici Drugog svjetskog rata. Wlodimir Ledóchowski bio je 26. po redu poglavar Isusovačkog reda (prvi je bio slavni svetac Ignacije Lojolski, osnivač Reda).


Komentari