Najmlađi vojnik Prvoga svjetskog rata: Na bojište je otišao s tek navršenih dvanaest godina!

Slika: HistoryExtra

Zašto su se radovi na izgradnji Panamskog kanala oduljili preko svake mjere? Koji je klasik američke književnosti za autorova života prodan u samo nekoliko primjeraka? Koliko je godina imao najmlađi borac u Prvome svjetskom ratu? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Suprotno uvriježenome mišljenju, legendarni američki istraživač i graničar Daniel Boone  (1734. – 1820.) nije nosio šubaru od rakunova krzna. Pokrivalo za glavu od kojeg se nije odvajao bilo je izrađeno od pusta odnosno filca, tekstilije od vune i finih dlaka zeca, angorskoga kunića ili deve.

2. U osamnaestom stoljeću, norveške vlasti najokorjelije su kriminalce protjerale na neveliki otok Tjuvholmen. Danas je to područje poznato po umjetnosti i arhitekturi, a jedan od novijih dodataka otočkom središtu jest impozantni hotel koji, u sjećanje na neslavnu prošlost, nosi ime “Lopov”.

3. Gajde, puhaće glazbalo s mješinom, jedna su od prvih asocijacija na Škotsku, no zapravo su stvorene na području Irana. Isprva, bile su pastirski instrument za pratnju plesa. U Škotsku, gdje su danas u sastavu vojne glazbe, donijeli su ih Rimljani.

4. Panamski kanal, umjetni kanal u najužem dijelu Srednje Amerike, spaja Atlantski ocean (Karipsko more) i Tihi ocean (Panamski zaljev). Dugačak je oko osamdeset kilometara a njegovo prometno-strateško značenje je golemo: uz Sueski kanal, najvažniji je kanal na svijetu. Radovi na njemu započeti su davne 1880. godine, pod vodstvom francuskog graditelja Ferdinanda Marie de Lessepsa (1805. – 1894.), no vrlo brzo su – zbog tehničkih poteškoća i tropskih bolesti – zapeli. Potkupljivanje, korupcija i bankrot Univerzalne kompanije za izgradnju međuoceanskoga kanala 1889. izazvali su Panamsku aferu, u kojoj je Lesseps 1893., kao jedan od glavnih krivaca, bio osuđen na pet godina zatvora. Zbog bankrota, mentalno je obolio pa za osudu nije ni saznao. Mnogi to ne znaju, no jedan od njegovih radnika bio je francuski slikar Paul Gauguin (1848. – 1903.), velikan postimpresionističkog pokreta! Radovi su nastavljeni 1904. prema američkom projektu, kojim je izjaružano korito rijeke Chagres pa je njezina dolina pretvorena u umjetno jezero. Istodobno s tehničkim radovima, izvršena je asanacija pa su suzbijene žuta groznica i malarija. Prvi brod prošao je kanalom tek 1914. godine.


5. “Moby Dick”, roman Hermana Melvillea (1819 . – 1891.), kroz epsku priču o fanatičnoj potrazi kapetana Ahaba za golemim bijelim kitom donosi simbličku viziju vječnoga sukoba između čovjeka i Boga, nadanja i sumnje te osjetilnoga svijeta i njegova metafizičkog smisla. Djelo koje se danas smatra jednim od vrhunaca američke književnosti kod suvremenika je prošlo nezapaženo – za života, Melville ga je prodao u pišljivih pedesetak primjeraka!

6. Godine 1976., dvojica ruskih znanstvenika objavila su bizarnu studiju u kojoj su pokušali dokazati da Mjesec nije prirodni Zemljin satelit. Prema njihovim “uvidima”, zapravo se radilo o izdubljenom asteroidu koji je neka napredna, tehnološki sofisticirana civilizacija pretvorila u umjetni svijet, te ga prije puno eona dovezla u Zemljinu orbitu!

7. Prema nekim izvorima, u Prvome svjetskom ratu borilo se preko 250.000 maloljetnih vojnika. Neki su u pakao rata odlučili otići zbog domoljublja; druge je pak na taj očajnički korak natjeralo siromaštvo. Najmlađi o kojem postoje zapisi bio je Britanac Sidney George Lewis (1903. – 1969.) – pušku u ruke je uzeo nedugo nakon što je pogasio dvanaest svjećica na rođendanskoj torti (na slici!). Primljen je u jedinicu zato što je lagao o svojim godinama, a budući da je bio viši od vršnjaka, nitko mu nije zavirivao u dokumente.

Piše: Lucija Kapural

Komentari